Prima pagină » National » Românii sunt nemulțumiți de autostrada cu tuneluri. Iată când vor fi gata lucrările începute în anul 2022
Românii sunt nemulțumiți de autostrada cu tuneluri. Iată când vor fi gata lucrările începute în anul 2022

Românii sunt nemulțumiți de autostrada cu tuneluri. Iată când vor fi gata lucrările începute în anul 2022

27 aug. 2024, 14:20, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii sunt nemulțumiți de autostrada cu tuneluri. Autostrada cu tuneluri din vestul României, și anume tronsonul de 9,13 kilometri rămas nefinalizat din Autostrada A1 Deva – Lugoj, va trebui finalizată în următorii ani. Mobilizarea constructorilor pe sectorul Holdea – Margina a stârnit însă controverse. Iată când vor fi gata lucrările începute în anul 2022.

Românii sunt nemulțumiți de autostrada cu tuneluri

Asociația Pro Infrastructură a arătat recent că nu sunt șanse ca tronsonul de 9,13 kilometri numit autostrada cu tuneluri să fie finalizat în 2026, termenul stabilit la semnarea contractului din 2022. Mai sunt necesare exproprieri suplimentare, defrișări și emiterea autorizației de construire, pe secțiunea pe care vor fi construite tunelurile. Primele lucrări pe traseul autostrăzii cu tuneluri – numită astfel pentru că pe traseul ei vor fi construite două tuneluri lungi de peste doi kilometri, au început în vara anului 2022.

De atunci, au avut loc lucrări de defrișare a pădurii de pe traseu, lucrări de decopertare și pregătire a construcțiilor, au fost amenajate drumuri tehnologice, s-au făcut foraje pentru unele structuri mari ale autostrăzii, însă forarea tunelurilor va începe abia în toamna acestui an.

Au început defrișările și exproprierile și pe Autostrada Transilvania. Pentru construirea nodului rutier de la Românași de pe Autostrada Transilvania vor fi expropriate 215 imobile, iar valoarea despăgubirilor este de aproape un milion de lei. Contractul pentru nodul rutier de la Românași (jud. Sălaj) are o valoare cuprinsă între 71 și 84 milioane lei, iar durata este de 10 luni (3 luni proiectare și 7 luni execuție). Proprietarii de terenuri sunt nemulțumiți de câți bani au primit pentru a permite construcția autostrăzii. Mulți au rămas fără terenuri, iar sumele primite nu îi ajută să achiziționeze un alt teren sau o altă locuință, după expropriere.

,,Nodul rutier Românași va asigura legătura între Autostrada A3, sectorul Zimbor – Poarta Sălajului și comuna Românași prin intermediul rețelei naționale de drumuri – DN 1F și a celei locale de drumuri județene – DJ 108A, în funcție de etapa de amenajare. Este necesară ocuparea definitivă a unei suprafețe de teren de 392.805 mp, cu sau fără investiții, aferentă unui număr de 215 imobile, domeniul privat și public, situate pe raza localității Românași din județul Sălaj.”, se precizează în Proiectul de Hotărâre de Guvern.

Când va fi gata autostrada controversată

Constructorii au termen de finalizare al celor 9,13 kilometri ai autostrăzii cu tuneluri din vestul României anul 2026. Cea mai dificilă parte a investițiilor vizează construcția ecoductelor.

„Obiectivul proiectului este reprezentat de construirea a construirea a 9,13 km de autostradă, două tuneluri, două pasaje, trei viaducte și un centru de întreținere și coordonare. Valoarea totală a proiectului este de 2.205.014.636 lei, din care valoarea fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență este 909.885.900 lei, contribuția publică națională este de 943.079.870 lei, iar TVA aferent reprezintă 352.048.866 lei.”, a precizat Ministerul Transporturilor.

Lucrările pe acest tronson, singurul rămas nefinalizat din Autostrada A1 Lugoj – Deva au fost suspendate din 2017, iar statul român a trebuit să reia licitația pentru proiectarea și construcția sa.

În 2022, contractul de proiectare și lucrări la autostrada cu tuneluri, câștigat de o asociere de firme condusă de UMB, a fost semnat, iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2026. Rămâne de văzut dacă autostrada cu tuneluri va fi gata la termen.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`