Cel mai recent studiu psihologic arată că românii sunt depresivi și anxioși din cauza pandemiei și a războiului. Dr. Brânduşa a explicat că o altă cauză este și viitorul economic instabil.
Criza economică este o mare problemă pentru românii care primesc facturi mari și care sunt puși în fața unui val de scumpiri fără predecent. În condițiile în care salariile și pensiile au rămas la fel.
Românii, mai depresivi și anxioși din cauza pandemiei și a războiului
Pe data de 1 octombrie este Ziua Europeană de combatere a depresiei, dar la nivel de țară lucrurile nu stau deloc bine. Un studiu arată că românii sunt depresivi și anxioși din cauza pandemiei, a războiului și a crizei economice. Medicul specialist psihiatru, dr. Brânduşa Caval explică faptul că nivelul de creștere s-a văzut pentru prima oară în momentul declanșării pandemiei de COVID-19 când oamenii îşi făceau griji asupra propriei sănătăți.
”Izolarea socială a fost un teren propice pentru scoaterea la suprafață a unor dificultăți vechi ce abia erau ținute sub control, transformându-se în patologii diverse – depresie, anxietate, episoade psihotice, consum de substanțe. ” explică medicul.
Efectele pandemiei se resimt prin stări depresiv-ancioase și tensiune în relații. Ulterior pandemiei, declanșarea războiului din Ucraina a fost incă un pas în care românii au simţit o creștere a stării de disconfort. Sursa citată consideră că au fost declanșate alte tipuri de stări. Pe baza studiului s-a dedus faptul că mulți conaționali au avut stări de anxietate, tulburări de somn, o creștere a îngrijorărilor care fac referire la o posiblitate ca războiul să se extindă pe teritoriul țării. Mulţi pacienţi dezvoltau un sentiment de frustrare asupra nedreptății comise de Rusia pentru Ucraina.
Criză economică adâncește temerile românilor
Una peste alta, temerile românilor sunt adâncite de criză economică pe care o traversează România. Medicul psihiatru punctează faptul că pacienții care ajung în cabinet îşi explică îngrijorarea asupra faptului că la locurile de muncă se desființează numeroase posturi și că nimeni nu este angajat la schimb. Aceeași treabă trebuie făcută cu un număr mai mic de oameni, iar câțiva dintre ei s-au temut că vor fi dați afară.
” Siguranța, confortul și stilul de viață pe care tocmai ne străduiam să le ameliorăm după pandemie și război păr acum amenințate. Grijile vieții de zi cu zi pot deveni copleșitoare mai ales pentru cei care au familie, copii, studii de plătit, credite, loc de muncă nesigur sau nesatisfăcător și alte probleme financiare.” explică specialistul Bellanima
Dr. Brânduşa Caval consideră că putem trece peste toate aceste lucruri dacă ne contectăm a prezent şi dacă oamenii înţeleg funcția din spatele comportamentului. Aceasta trage atenţia asupra faptului că românii care dezvoltă o stare de depresie şi anxietate sunt predispuși la consumul de droguri, alcool sau alte comportamente riscante pentru viața acestora.