Românii preferă să se mute la sate, arată cea mai recentă statistică făcută de Institutul Național de Sondare. În 2020, statistică arată că au fost peste 100.000 de români care au ales să scape de aglomerația din orașe.
În trecut, jurnaliştii bzi.ro au prezentat pe larg 5 paşi pentru mutarea de la oraş la ţară, şi despre ce zone pot alege pentru a spori din confortul vieții. Pentru a putea muta o întreagă gospodărie, chiar şi de la oraş la ţară, ori chiar pentru relocări firme în zona rurală, oamenii au nevoie de ajutor specializat.
Românii se mută la sate pentru a scăpa de oraș
Așadar, INS arată că mulţi români aleg să se mute la sate pentru a scăpa de viața de oraș. În preferințele conaționalilor se află localitățile de lângă marile orașe. Viața în aceste localități-dormitor este una mai liniștită. De exemplu doar în 2020 peste 200.000 de români s-au mutat de la oraș la sat. În acest fel, Florești (Cluj) a devenit cea mai mare comună din România.
”Cea mai mare comună din România este Floreşti după numărul de locuitori, dar este un cartier dormitor al Clujului. Mulţi dintre cei care se mută în Floreşti tot la bloc stau. În Floreşti, preţurile sunt cu 30% mai jos decât orice este în Cluj, oamenii nu se duc acolo pentru că sunt mai aproape de natură, ci pentru că este ieftin”, spune Ana Maria Burca, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară SVN Cluj-Napoca.
Statistica arată că localitatea Miroslava din judeţul Iași se află pe locul trei în topul național al preferințelor românilor în ceea ce privește cumpărarea de imobile. În total, în 2020 s-au mutat în localităţi din afara orașelor 116.000 de români, cu 3000 mai mulţi decât în precedentul an. Oricum, cu toate că prețurile per metru pătrat sunt mai mici în localitățile de lângă orașe, confortul este și el mai mic din punct de vedere al accesului la diverse servicii.
Iașul este în topul celor mai atractive orașe din România
Totuşi, faptul că unii români aleg să se mute de la oraș la sat nu este de ”speriat” pentru dezvoltatorii imobiliari. O altă statistică arăta că municipiul Iași este în topul celor mai atractive orașe din România. Ne referim la dorința locuitorilor, şi nu numai, de a cumpăra apartamente în municipiu. Acest trend este însoţit şi de faptul că prețul la apartamente a crescut:
” Pe sfârşit de an (n.red. 2021), vorbim de o uşoară stagnare în dinamica tranzacţională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, potrivit adevărul.ro
Motivele pentru care aceștia aleg să stea în oraș sunt lesne de înţeles. Vorbim despre faptul că a sta în oraș îţi oferă un confort suplimentar. De la apă și canalizare, la faptul că toate lucrurile sunt mai accesibile, grădinițe, școli, licee sau supermarketuri. Așadar, în timp ce unii români aleg să se mute la sate, alţii aleg să-și continue viața în oraș.