Prima pagină » National » Românii se descurcă când vine vorba de a face economie. Care sunt metodele folosite

Românii se descurcă când vine vorba de a face economie. Care sunt metodele folosite

15 sept. 2022, 14:15, 1 ,
în National

Poporul român nu e deloc străin de metodele de economisire şi reducere a cheltuielilor lunare. Deşi se credea că după 30 de ani, nu vom mai recurge la astfel de măsuri, iată-ne puşi iar în faţa unor situaţii. de criza. Cu toate acestea, până când Guvernul se va gândi la nişte soluţii de sprijin pentru cetăţeni, românii au început din nou să facă economie în propriile case.

Acum însă, au apărut prizele inteligente, becurile led sau termostatele, care sunt doar câteva dintre metodele prin care oamenii încearcă să consume cât mai puţin.

Cu toate acestea, din experiența programelor RABLA, știm că aceste programe ajung la puţini români

Care sunt metodele folosite de români pentru a face economie

Cum fac românii economie la energie? În lipsa unor instrucțiuni de la Guvern despre cum ar putea facă economie la curent şi gaze în această iarnă, românii se descurcă cum pot, cum au învăţat singuri.Ministrul Mediului a declarat la un moment dat că „am putea ajuta oamenii prin fondul de Mediu, prin mijloace de compensare și stimulare, să cumpere becuri cu LED și să schimbe electrocasnicele”.

Cu toate acestea, din experiența programelor RABLA, știm că aceste programe ajung la puţini români.

Restul, trebuie să suporte din propriul buzunar eventualele investiții. Având în vedere că un bec inteligent costa cam 40 de lei, o priză inteligenta de la 120 de lei în sus, iar un termostat inteligent de la 250 de lei în sus. De altfel, becurile led sunt ceva mai ieftine, în jur de 20 de lei, dar durata lor de viață nu este mult mai mare față de un bec normal.

Alexandru Măxineanu, expert pe aceste tehnologii, a explicat cum funcționează dispozitivele inteligente și cum putem să le folosim pentru a economisi energie.

”Așa cum îi spune și numele, (becul) este inteligent, adică poate fi introdus într-o aplicație și de pe telefon. Îl putem programa să se închidă atunci când plecăm de acasă sau în timpul nopții, în cazul în care uităm lumina aprinsă ori în bucătărie, ori în baie, ceea ce se întâmplă foarte des.

Mai mult decât atât, există varianta să mergem pe becuri normale și să folosim un întrerupător inteligent. Un întrerupător inteligent face același lucru: ne închide lumina atunci când nu avem nevoie de ea.

Va ști întotdeauna când suntem plecați de acasă. Este aproximativ 150 de lei un astfel de întrerupător și dacă toată lumea pleacă de acasă, spre exemplu, se sting automat luminile sau, dacă suntem mai mult timp plecați de acasă, pot fi aprinse, astfel încât să dăm impresia că am fi acasă celor răuvoitori.

Vă mai prezint un termostat inteligent. Producătorul Tado spune că poate reduce consumul cu până la 30% dacă îl folosim conform indicațiilor. Când apăsăm, vedem temperatura curentă și vedem la ce temperatură este.

Un astfel de termostat va ști când suntem acasă și va ști și în ce cameră suntem, pentru că putem seta temperatura individual pe fiecare cameră în parte. Pe timpul nopții doar anumite camere trebuie încălzite.

Există și prize inteligente. Deși am spera că un televizor închis nu consumă, acesta consumă și vedem asta în timp real în aplicația prizei. Avem acum un consum pe acest prăjitor de pâine de 07 kilowați/oră, deși el nu este în funcțiune. O astfel de priză inteligentă va închide dispozitive atunci când nu le folosim. Descoperim consumatorii și îi putem opri atunci când nu avem nevoie de ei. Acum, dacă avem aceste dispozitive instalate acasă, pe zona de factură de gaze, un termostat inteligent poate reduce factură cu până la 30%, iar pe zona de electricitate cu 15-20% lejer, dacă identificăm acești consumatori din standby”, a declarat Alexandru Măxineanu.

Totodată, reiterăm mesajul lui H.D.Hartmann apropo de măsurile ceauşiste ale „benzinarului Popescu”.

Ministrul Popescu spune că românii pot fi premiați dacă fac economie la energie

În cadrul aceluiași context, amintim că executivul se gândeşte la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să economisească energie, iar acest mecanism e gândit în aşa fel încât să fie şi stimulativ. Anunțul a afost făcut miercuri, 14 septembrie, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Ne gândim, şi premierul a spus, ne gândim şi la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Şi vrem să venim nu numai cu „trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult” ci şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste două lucruri. Nu mă întrebaţi cum va fi, pentru că gândim acest mecanism cum ar trebui să fie în aşa fel încât să fie şi stimulativ, pentru că ne dorim efectiv ca oamenii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar”, a spus ministrul.

Totodată, Virgil Popescu și-ar dori ca mai multe industrii să fie prinse în această ordonanţă privind plafonarea preţurilor la energie care, susține acesta, a fost creată exact pe ce s-a hotărât în Coaliţia de guvernare.

Cu toate acestea, românii sunt inventivi și au început deja să pună în aplicare diverse metode pentru a face economie.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`