Prima pagină » Actualitate » Românii riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei dacă poartă mască textilă
Românii riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei dacă poartă mască textilă

Românii riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei dacă poartă mască textilă

07 ian. 2022, 10:33,
BZI.ro, în Actualitate

Românii trebuie să fie informați cu noile detalii care ar putea să le aducă amenzi mari din partea autorităților. Cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2.500 de lei.

Prin ședința de miercuri, 5 ianuarie 2022, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a decis interzicerea măștilor neconforme, din material textil. Rămân obligatorii doar măștile chirurgicale sau de tip FFP2.

Sancțiuni severe din partea autorităților pentru românii care nu poartă măști chirurgicale

Polițiștii din Sindicatul Europol au oferit explicații în cadrul unui comunicat, privind noua decizie care îi obligă pe oamenii legii să verifice tipurile de măști de protecție purtate de cetățenii români pe stradă.
Lucian Bode, ministrul de Interne, spune că nu a fost modificat cuantumul amenzilor, ci este vorba despre aceeași amendă care se aplică pentru portul măștii neconforme.

„Ca urmare a ultimelor decizii ale CNSU luate în această dimineață, se reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile înschise cât și în spațiile deschise.
Elementele de noutate însă este reprezentat de interzicerea utilizării măștilor textile”, au declarat autoritățile.

Până în prezent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că măsura introdusă de CNSU și aprobată de Guvern este „o chestiune de bun-simț” și că momentan este vorba de o recomandare.

De asemenea, un alt potențial risc vine de la scoaterea incorectă a măștii de protecție sau manipularea greșită a măștii pe întregul proces de utilizare. Noul regulament arată că se impune o amendă de 25 de euro pentru cei care nu respectă cerințele.

Cine face excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile deschise și închise, conform Hotărârii nr. 1 a CNSU:

copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care se află singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane,

reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane,

vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public,

persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută) sau activități sportive.

Recomandările Ministerului Sănătății pentru populație

Protecția cu o mască potrivită nu trebuie făcută doar în contextul riscului de amenzi drastice, aceasta este în primul rând o măsură pentru evitarea contactării virusului, având în vedere viteza cu care se răspândește noua tulpină Omicron.

În condițiile valul 5 de COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă populației vaccinarea, respectarea măsurilor de distanțare, evitarea aglomerației, respectarea igeniei personale, purtarea corectă a măștii pe gură și nas, testarea înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. În plus, se recomandă testarea dacă apar simptome de COVID și să se declare rezultatul testului, dacă acesta este pozitiv.

Medicii specialiști mai recomandă să nu vă tratați cu antibiotice, pentru că acestea vă pot provoca mai mult rău, iar în cazul în care vă confruntați cu COVID sau aveți o sănătate precară, încercați să vă monotorizați saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și să vă luați temperatura în mod regulat.

Ca urmare a noilor hotărâri, românii au luat cu asalt farmaciile și magazinele producătoare de măști de tip FFP2, astfel cererea pentru acestea s-a dublat în ultimele zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *