Prima pagină » Actualitate » Românii riscă să ajungă la închisoare dacă utilizează acest tip de acte
Românii riscă să ajungă la închisoare dacă utilizează acest tip de acte

Românii riscă să ajungă la închisoare dacă utilizează acest tip de acte

31 iul. 2021, 11:20,
în Actualitate

Mare atenție pentru toți cei care încearcă să folosească adeverințe false de vaccinare, de trecere prin boală sau certificate digitale COVID-19, care nu sunt autentice! Riscă să răspundă penal și să ajungă după gratii.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a atras atenția recent că au fost deschise 16 dosare penale pentru infracțiunea de fals și uz de fals pentru tot atâția cetățeni care au prezentat, pe Aeroportul din Iași, reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) adeverințe de vindecare eliberate de autoritățile engleze ce erau falsificate.

Conform unui comunicat al MAI, polițiștii români au fost sesizați cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iași, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iași, au constatat că o parte a cetățenilor ce revin în România din Marea Britanie și, în special, persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton, prezintă o adeverință eliberată de autoritățile engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de COVID-19. Pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30 mai 2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate.

În urma unei acțiuni efectuate ulterior sesizări făcute de DSP Iași, s-a descoperit, la un zbor dinspre aeroportul Luton, că, dintre cei 44 de pasageri, 11 aveau adeverințe false și au recunoscut acest lucru.

În acest context, MAI reamintește că falsul și uzul de fals, fie că este vorba de adeverințe de vindecare sau de certificatele digitale COVID-19, constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

Aceeași infracțiune o săvârșesc și cei care folosesc o adeverință falsă de vaccinare sau de trecere prin boală, în format fizic sau electronic, pentru a intra la diverse evenimente sau localuri.

Codul penal român are un capitol întreg dedicat falsului în înscrisuri.

Prima infracțiune din șir este chiar falsul material în înscrisuri oficiale: „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani” (iar tentativa se pedepsește).

Așadar, o pedeapsă între șase luni și trei ani pentru cei care își fabrică adeverințele false.

Doar că în Codul penal se sancționează și uzul de fals, iar cel care a contrafăcut singur adeverința, pe care apoi a și folosit-o, va răspunde și pentru falsificare, și pentru folosire. Uzul de fals înseamnă folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă (penală, nu contravențională), când înscrisul este oficial, cum e cazul adeverinței de vaccinare. Dacă falsul a fost făcut de altcineva, cel care s-a folosit de adeverința falsă va răspunde doar pentru uz de fals.

 

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Prințul Harry, scos cu poliţia din sala de judecată! Regele Charles va muri de ruşine, ce a făcut fiul lui în...
observatornews.ro
Constănţean, amendat cu 30.000 de lei pentru două sacoşe cu haine aruncate în stradă. I-a fost confiscată şi maşina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alertă meteo în România. E prăpăd în multe județe
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Strigătul de disperare al lui Rică Răducanu: "Nu mă mai invită nimeni pe nicăieri! Gică Hagi nu m-a chemat la nunta fiului"
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Ilie Bolojan a mai trimis la Monitorul Oficial o lege crucială, Se dau 2.250 de lei pentru românii cu vîrsta sub 45 de ani DOCUMENT
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 aprilie 2025
10 aprilie 2025