Românii refuză să își mai țină banii la saltea! Deși puțini reușesc să mai pună bani deoparte lună de lună, cei care fac asta și-au schimbat metoda de economisire a veniturilor. Iată cum își protejează cetățenii conomiile.
Românii refuză să își mai țină banii la saltea!
Românii par să renunțe la metoda de a strânge banii la saltea și optează pentru investițiile în aur. În primele luni ale anului 2025, românii au achiziționat cu aproximativ 65% mai mult aur decât în aceeași perioadă din 2024. Mulți consideră că investițiile în aur, în special în bijuterii, sunt de fapt o metodă sigură și eficientă de protejare a economiilor într-o perioadă de instabilitate financiară.
,,Românii au început să înțeleagă că aurul este o investiție de lungă durată, nu doar un activ de refugiu în vremuri de criză. Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimul an a fost un factor esențial în această tendință.”, a declarat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România, unul dintre cei mai mari comercianți de aur de investiții din Europa de Nord.
Vânzările de aur sub formă de bijuterii au crescut considerabil, cu 170% în primul trimestru din 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. De asemenea, se are în vedere transformarea aurului într-un activ digital.
,,Românii care vând aur în această perioadă sunt în principal cei care dețin bijuterii, nu investitorii. Aceasta indică o înțelegere mai profundă a aurului ca activ de portofoliu, nu doar ca obiect de valoare sentimentală.”, a mai precizat Victor Dima.
La ce trebuie să fie atenți cei care își țin economiile în casă
Mulți români preferă să își țină economiile în casă, la saltea, decât să depună banii în bancă. Specialiștii financiari avertizează asupra pericolelor de a păstra banii în casă și recomandă alternative sigure pentru a preveni pierderile neprevăzute și eventualele fraude. Depozitarea economiilor acasă poate duce la pierderi irecuperabile în caz de furt, incendiu sau inundație. Experții recomandă limitarea sumei pe care o păstrezi acasă la maximum 10.000 de euro. Această limitare este impusă de legea anti-spălare de bani. Dacă deții sume mai mari și nu poți demonstra sursa lor, poți risca investigații și anchete din partea autorităților și confiscarea banilor.
Mai mult, cei care țin banii la saltea pot deveni victimele hoților. Atunci când nu ești acasă, hoții pot identifica ușor locurile unde ți-ai ascuns economiile. Specialiștii economici recomandă să avem în casă o sumă limitată de bani lichizi pentru situații de urgență, dar nu economii semnificative. Cea mai sigură opțiune pentru a proteja banii strânși este să fie depozitați într-un cont de economii sau un depozit bancar, care oferă dobânzi mai mari, dar și protecție împotriva pierderilor. Diversificarea economiilor prin investiții în fonduri de investiții sau obligațiuni este o altă opțiune inteligentă, oferind un echilibru între siguranță și randament. Numerarul continuă să domine economia României ca principal mijloc de plată, însă se observă o creștere a utilizării plăților electronice precum și a numărului de terminale POS. Plățile electronice reprezintă acum aproximativ 35% din totalul tranzacțiilor, dar aproape 40% din populația țării este în continuare complet nebancarizată, adică nu au card sau cont la bancă. În România, se menține plata cu numerarul, însă este încurajată și plata online, cu cardul.
O statistică recentă a arătat o nouă tendință printre români. Mulți au renunțat să își țină banii la saltea și preferă să investească economiile în aur.
Articol salată !, realitatea este că vreo 80 % dintre români nu mai au ce băga de la o lună la alta la saltea după ce plătesc impozitele și facturile după ce deja au redus din lista de cumpărături alimente , medicamente reparații casnice
Ce face cu aurul in caz de o criza majora?
Cred ca daca nu s-ar mai da stiri din acestea panicante, oamenii ar fi mult mai ok si mai normali.
Oricum oamenii au saracit mult fata de alte perioade de timp si daca bagi in aur banutii si vrei sa vinzi ulterior dar nu exista lichiditate, atunci ce faci ?
Se trezeste unul cu Trump si cu secta lui MAGA si da toata lumea peste cap, deoarece toti cad in genunchi in fata lui si fac ca el sau chiar se folosesc de el, de imaginea lui.
Nu e corect ce face in lumea intreaga, este o mare prostie si da lumea normala peste cap aiurea, doar ca asa a visat el si desigur din frustrare.
Mda, cică ”Dacă deții sume mai mari și nu poți demonstra sursa lor, poți risca investigații și anchete”!! Nu trebuie să dai socoteală în fața nimănui pentru banii tăi, atâta timp cât nu ești acuzat de nimeni, de comiterea unei infracțiuni!! Banu cash este și va râmâne sfânt. Ce să faci cu aurul, când ai nevoie neapărat să cumperi ceva? De ce să-i ții în bancă, pentru o dobândă de nimic, și aceea impozabilă, și ca să se folosească banca de ei?? Nu!! Acasă este cel mai bine, mai ales că peste 80% dintre români au doar sume modice.