Prima pagină » Actualitate » Românii primesc facturi mari la energie, iar vicepreședintele ANRE îi îndeamnă să mai economisească
Românii primesc facturi mari la energie, iar vicepreședintele ANRE îi îndeamnă să mai economisească

Românii primesc facturi mari la energie, iar vicepreședintele ANRE îi îndeamnă să mai economisească

17 mart. 2022, 13:08,
BZI.ro, în Actualitate

Românii primesc facturi mari la energie, dar acest lucru pare să nu ducă la un răspuns în forță a statului român. Mai mult, vicepreședintele ANRE îi îndeamnă pe conaționali să mai economisească şi să îşi reducă singuri cheltuielile la facturi.

Asta în condiţiile în care statul român este principalul vinovat de scumpirea facturilor. Practic, România s-a sabotat singură inchinzând numeroase centrale pe cărbune şi nepunând nimic în loc.

Românii îngrijoraţi de facturile la energie sunt îndemnaţi de vicepreședintele ANRE să economisească

Românii care sunt îngrijirăţi de facturile la energie par să fie ”certați” de vicepreședintele ANRE. Acesta declară că statul român va sprijini cetățenii și de la 1 aprilie dar că cei din urmă trebuie să se gândească şi singuri despre cum pot să îşi mai reducă cheltuielile la energie. Oficialul menţionează că românii dar şi statul trebuie să se gândească la modalități de eficentizare din punct de vedere al consumului energiei. Din aceste considerente nu trebuie să risipim energia prin pierderi pentru că astfel de economisiri duc şi la facturi mai mici:

„Sunt convins că această criză energetică va accentua preocuparea şi investiţiile în eficienţă energetică. Preţul mare va determina consumatorii să se gândească la măsuri de eficienţă energetică, dar trebuie să vină şi din partea instituţiilor statului o preocupare şi un efort pentru informare şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei acestei măsuri, la nivelul tuturor consumatorilor, de la cel casnic la cel mai mare consumator non-casnic. Nici nu ne putem imagina ce multă risipă există în acest moment. Am mai fost criticat pentru afirmaţia mea că energia a fost mult prea ieftină ca să existe preocupare în cadrul unor categorii de consumatori pentru măsuri de eficienţă. Iată că am ajuns în momentul în care preţul creşte de 2-3 ori în mai puţin de un an şi este posibil ca eficienţa energetică să capete cu totul altă dimensiune”, a spus Bege vicepreședintele ANRE, conform știripesurse.ro.

Ceea ce oficialul pare să omită să spună este că pare că România s-a sabotat singură în ultimii ani. Vă aducem aminte faptul că au fost închise zeci de centrale într-o scurtă perioadă de timp. Centralele pe cărbune nu au fost înlocuite cu alte surse, sau dacă au fost înlocuite, eficiența surselor alternative este pusă sub semnul întrebării. Asta în condiţiile în care în ceea ce privește centralele eoliene care sunt dependente de cum bate vântul. Concret, dacă vântul nu bate, România importă cantități considerabile de energie de la vecini.

Președintele ANRE a plecat în vacanță

Cu toate că ANRE ar trebui să fie un organism puternic, pare că cei care conduc instituţia subordonată Parlamentului nu îşi dau interesul. De exemplu președintele ANRE a plecat în vacanță chiar în perioada în care existau adevărate drame din cauza prețurilor mari la energie. Dumitru Chiriță, președintele ANRE, plecase într-un concediu tocmai în Republica Dominicană. De altfel salariile conducerii nu sunt tocmai de neglijat. Sunt multe mii de euro încasate în fiecare lună de fiecare actor important din instituție.

Că totul să fie şi mai interesant, vă mai aducem aminte faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu menţiona de anumite înţelegeri dintre eşalonul al doilea din ANRE și producătorii de energie. Popescu afirma la acea dată că sunt adevărate încrengături şi că situaţia trebuie să se schimbe

Desigur, lunile au trecut şi pare că ANRE nu are nicio schimbare. Așadar, românii sunt îngrijoraţi de facturile la energie în contextul în care Parlamentul pare că nu acționează deloc în a face ceva pentru aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *