Prima pagină » Actualitate » Românii pot renunța la card! Banca Națională a României a făcut anunțul
Românii pot renunța la card! Banca Națională a României a făcut anunțul

Românii pot renunța la card! Banca Națională a României a făcut anunțul

15 oct. 2024, 14:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Din luna octombrie 2024, românii pot renunța la card! BNR a emis autorizația pentru sistemul de plăți digitale BLIK. Astfel, BLIK devine primul sistem de plăți digitale din Uniunea Europeană care își extinde activitatea în România. Banca Națională a României a făcut anunțul.

Românii pot renunța la card!

Românii pot renunța la card, susțin reprezentanții BNR. Asta pentru că Banca Națională a României a autorizat sistemul de plăți digitale BLIK. Sistemul permite efectuarea de plăți online și offline printr-un cod unic de șase cifre generat în aplicația de mobile banking a utilizatorilor, eliminând necesitatea utilizării cardurilor fizice sau virtuale. Acest sistem aduce un nou nivel de confort și siguranță pentru utilizatori.

„Obținerea autorizației de funcționare din partea BNR marchează o etapă cheie în dezvoltarea BLIK în România, una dintre cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, mai ales din perspectiva creșterii comerțului electronic.”, a declarat Ryszard Drużynski, CEO BLIK România.

BLIK este un standard comun de plăți creat în 2015 în Polonia. Acesta permite efectuarea de plăți online, la terminalele de plată tradiționale (POS) prin cod BLIK, plăți contactless, depuneri și retrageri de bani de la bancomate, precum și transferuri de bani instantanee către un număr de telefon.

Băncile lansează o nouă metodă de plată pentru cetățeni

Serviciul de plăți instant RoPay a fost lansat de două bănci din România. Este vorba despre CEC Bank și Libra Bank, care au venit cu o alternativă la plata cu cardul. Serviciul RoPay nu necesită introducerea datelor bancare, fiind suficientă generarea de către beneficiar și scanarea de către plătitor a unui cod QR, direct din aplicația mobilă.

Metoda de plată se află în stadiul de implemenare și la BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR și Banca Transilvania, care vor lansa RoPay în primele luni ale anului 2025. RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul, care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, contactless sau numărul de mobil pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay.

„RoPay urmărește să transforme plățile în România, fiind o nouă modalitate de plată dezvoltată împreună cu sistemul bancar românesc, permitând iniţierea plăţilor fie între persoane, fie între acestea și comercianți, atât în mediul online, cât și în mediul fizic, cu ajutorul telefonului mobil. RoPay este o alternativă la cash sau la plăţile cu cardul, care ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, clientul final fiind cel care alege, în cele din urmă, cum doreşte să efectueze plata, în funcţie de preferinţele sale. De asemenea, serviciul facilitează plățile între persoane fizice, oferind un mod rapid, simplu și gratuit pentru acestea. Standardizarea prin Schema RoPay asigură interoperabilitate și simplitate pentru consumatori, bănci, procesatori de plăți și comercianți. Pe termen scurt sau mediu, se așteaptă ca toate băncile să ofere acest serviciu, făcându-l accesibil tuturor clienților din România.”, a declarat Sabin Carantină, Director General al TRANSFOND.

Banca Națională a României i-a anunțat pe cetățeni că pot renunța pe viitor la cardul bancar pentru că a autorizat un sistem inovator, rapid și sigur de plăți digitale BLIK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`