Românii pot primi 800 de lei pentru sticlele reciclate! Un cetățean a strâns o cantitate generoasă de sticle de plastic și a încasat de la un centru de reciclare nu mai puțin de 800 de lei. Acesta i-a uimit chiar și pe angajații firmei de reciclare. Iată unde se acordă sumele mari și unde funcționează perfect sistemul SGR.
Românii pot primi 800 de lei pentru sticlele reciclate!
Unii români încasează sume neașteptate la punctele de reciclare din România. Este și cazul unui cetățean din Giurgiu care a venit la un punct de reciclare cu 30 de saci de sticle și a încasat 800 de lei. Bărbatul l-a uimit chiar și pe angajatul firmei de reciclare.
„Vin foarte mulți cu mașini de Giurgiu pline cu ambalaje. Am avut o dubă de Giurgiu care a venit cu 30 de saci și a luat 800 de lei. A stat trei ore aici și a blocat automatul, a făcut coadă în spatele lui.”, a povestit muncitorul.
Acesta a mai precizat că și oamenii cu venituri reduse, chiar și măturătorii de pe stradă, câștigă sume mari la punctele de reciclare.
„Cei care mătură pe stradă vin cu două-trei pubele zilnic. Problema cu ei e că le aduc murdare și blochează aparatele. Apoi, sunt străinii care adună. Mulți sunt din ăia care livrează mâncare sau care lucrează la anveloparea blocurilor și fură sacii cu ambalaje de la ghenele blocurilor. Alții le cumpără de la restaurante. Un sac cu PET-uri e vreo 10 lei, iar în el intră vreo 300 de bucăți. Un sac cu sticle e vreo 15 lei, pentru că intră mai multe sticle decât PET-uri.”, a mai adăugat acesta.
Cert este că românii au ajuns să facă bani frumoși pe sticlele de plastic duse la centrele de colectare.
Se schimbă modul de reciclare
O companie din Iași, Cyber Micro Services, a dezvoltat o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.
Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației. Aplicația Reverse PET este adaptată atât pentru consumatori, cât și pentru colectori, și are ca scop încurajarea reciclării.
O altă veste bună pentru români este aceea că din 2025, garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.
Românii încasează sume frumoase în prezent din reciclarea sticlelor. Este și cazul unui cetățean care a primit 800 de lei pe ambalajele aduse la centrul de colectare.