Legea prin care românii pot trimi 5.000 de euro de a stat pentru aducerea rudelor decedate acasă. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul alocat pentru Ministerul Afacerilor externe și ministerul Finanțelor.
Aducerea rudelor decedate în țară este o procedură anevoioasă si de cele mai multe ori extrem de scumpă. Recent, mai mulți români au murit în inundațiile din Valencia, Spania .
Presa spaniolă a scris și despre o familie de români care și-a pierdut viața în inundațiile din La Torre, un distrinct aflat lângă Valencia. „Cuplul sosise în Valencia în urmă cu mai bine de 22 de ani din România”, scrie publicația spaniolă ABC. Decesul lor nu a fost confirmat oficial de MAE.
Românii pot primi 5.000 de euro de la stat pentru aducerea rudelor decedate acasă
Statul român va acoperi costurile pentru repatrierea cetățenilor români decedați în afara țării, la solicitarea familiilor acestora, până la suma de 5.000 de euro, conform unei legi adoptate vineri de președintele Klaus Iohannis. În acest scop, Ministerul Afacerilor Externe va primi anual fonduri alocate pentru acoperirea acestor cheltuieli de repatriere.
Procedurile de aplicare a acestei legi vor fi stabilite printr-un ordin comun emis de ministrul Afacerilor Externe și ministrul Finanțelor, în termen de 60 de zile de la data la care legea intră în vigoare.
Pentru repatrierea din Europa, sunt necesare mai multe documente esențiale. Se solicită Certificatul constatator al decesului, împreună cu Certificatul de îmbălsămare, ambele eliberate de spital.
De asemenea, este nevoie de un Certificat internațional de deces emis de autorități sau de un Certificat de deces românesc, obținut la ambasada sau consulatul României din statul unde a avut loc decesul. La acestea se adaugă Pașaportul mortuar și autorizația pentru transportul internațional al decedatului.
Cum poate fi transportat un român decedat în străinătate
Transportul unui corp neînsuflețit în România se poate realiza doar în condițiile stabilite de legislația țării respective și conform normelor internaționale aplicabile. Personalul consular vă poate furniza informații despre procedura necesară și poate facilita contactul cu firmele funerare care asigură transportul în România.
Pentru transportul internațional al corpurilor neînsuflețite, este obligatoriu pașaportul mortuar, eliberat de ambasadele sau consulatele României. Menționăm că, în cazul transportului urnelor cu cenușă, pașaportul mortuar nu este necesar.
Costurile funerare, de exemplu din Germania, care includ preluarea și pregătirea decedatului pentru transport, variază între 2.000 și 4.000 de euro, în funcție de locație și de firma de servicii funerare alese. Transportul către România poate costa între 1.000 și 3.000 de euro, suma depinzând de distanță, metoda de transport (aerian sau terestru) și eventualele servicii suplimentare necesare, cum ar fi un sicriu special. Așadar, românii pot primi 5.000 de euro de la stat pentru aducerea rudelor decedate acasă, ceea ce reprezintă un mare plus pentru conaționalii care nu au resursele financiare pentru a-și aduce persoanele decedate în țară.