Începând de luni, 23 noiembrie, românii pot intra în Spania doar dacă au test negativ la COVID-19. Autorităţile spaniole au decis să înăsprească condiţiile de acces în această ţară, în contextul pandemiei de coronavirus.
Astfel, accesul este permis doar persoanelor care prezintă un test PCR (test pe bază de polimerizare în lanţ) cu rezultat negativ, efectuat în ultimele 72 de ore.
Niciun alt test nu mai este luat în considerare iar cei care ignoră această cerinţă a autorităţilor riscă o amendă de 7.000 de euro. Măsura îi vizează şi pe spaniolii care revin acasă dar şi pe cei de alte naţionalităţi, care doresc să intre în această ţară.
Condițiile testului COVID-19
Pe test trebuie precizate datele de identificare ale persoanei care a efectuat testul. În cazul unui străin, trebuie incluse datele din paşaport.
Testul trebuie să fie redactat în limba engleză sau în limba spaniolă. Această nouă restricţie urmează să rămână în vigoare până în primăvara acestui an.
„Cu referire la măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Spaniei, începând cu 23 noiembrie a.c., de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, MAE precizează că autorităţile spaniole au informat că măsura se aplică doar în cazul persoanelor care sosesc în Regatul Spaniei pe cale aeriană sau maritimă. Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol”, arată reprezentanţii MAE într-un comunicat de presă.
Starea de urgenţă declarată luna trecută
Spania a înregistrat numai 400 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, în medie, timp de 14 zile, faţă de 530 de cazuri la începutul lunii, a precizat Pedro Sanchez după un summit online G20 care a avut loc timp de două zile.
Aceasta este dovada faptului că starea de urgenţă declarată luna trecută, care a permis autorităţilor regionale să adopte o serie întreagă de restricţii, dă rezultate, a spus el.
„Strategia funcţionează”, a menţionat premierul spaniol Pedro Sanchez, care a adăugat că ţara sa a reuşit să obţină o reducere a numărului de cazuri fără a impune o a doua serie de restricţii, aşa cum a fost cazul în alte ţări europene.
Slovenia a decis prelungirea stării de urgență
Capitala Sloveniei are o medie de 900 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, la 14 zile. Persoanele infectate care ajung în spitale sunt tineri care nu prezintă alte boli și a căror situație se agravează rapid.
„Cei mai mulți dintre pacienți sunt sănătoși, nu aveau probleme de sănătate pre-existente. E drept că majoritatea sunt ușor supraponderali și unii aveau tensiunea puțin crescută, însă COVID i-a devastat”, a declarat doctorul Vojka Gorjup.
Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021, iar Cehia până la Crăciun
Slovenia nu este singura tara din Europa care a ales să prelungească starea de urgență. Ungaria prelungește starea de urgență până în februarie 2021, iar Cehia a luat în calcul aceeași măsură până la Crăciun. Restricţiile din Ungaria includ interdicţia de circulaţie între orele 20:00 şi 05:00, precum și interdicţia privind adunările publice. Restricțiile în vigoare urmau să se încheie la data de 11 decembrie, dar au fost prelungite cu două luni suplimentare, iar termenul poate fi în continuare amânat.
Numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere din septembrie, însă abia la începutul lui noiembrie guvernul lui Viktor Orban a decis să înăsprească restricţiile. În prezent, aproape 7.500 de bolnavi sunt spitalizaţi, dintre care 581 sunt conectaţi la ventilatoare.
Peste 10.000 de decese în România
Până astăzi, 23 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
295.148 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.837 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 10.047 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.