Prima pagină » Actualitate » Românii plătesc pentru cumpărături cu 60% mai mult comparativ cu acum 4 ani

Românii plătesc pentru cumpărături cu 60% mai mult comparativ cu acum 4 ani

04 iul. 2024, 13:24,
BZI.ro, în Actualitate

Situația economică din România este un dezastruoasă, arată statisticile care vorbesc despre faptul că românii plătesc pentru cumpărături cu 60% mai mult ca acum 4 ani.

Inflația din România se află la un nivel record la nivel de Uniune Europeană, iar acest lucru se vede în coșul de cumpărători al românilor.

Românii plătesc pentru cumpărături cu 60% mai mult comparativ cu acum 4 ani

Cheltuielile românilor au cunoscut o creștere semnificativă în 2023, ajungând la 36 de miliarde de euro, conform unei analize de piață realizate de Cushman Wakefield Echinox. Această sumă reprezintă o creștere de 60% comparativ cu anul 2019, evidențiind un avans semnificativ al consumului. O pondere majoritară a cheltuielilor, respectiv 62,4%, a fost direcționată către achiziții din supermarketuri și hipermarketuri, totalizând 22,5 miliarde de euro. Acest lucru indică o preferință puternică a românilor pentru magazinele de tip one-stop-shop, unde pot găsi o gamă largă de produse alimentare și nealimentare sub un singur acoperiș.

Pe lângă supermarketuri și hipermarketuri, alte categorii de produse au înregistrat de asemenea cheltuieli considerabile:

Magazine de bricolaj: 3,6 miliarde de euro (10% din total)
Magazine electro-IT: 3,3 miliarde de euro (9% din total)
Magazine de modă: 2,2 miliarde de euro (6,1% din total)

Analiza a 12 domenii de retail relevă o creștere semnificativă a vânzărilor în 2023 comparativ cu 2022, pentru majoritatea categoriilor. Excepții notabile o reprezintă segmentele DIY, Home & Deco, Bijuterii, Electro-IT și Articole Sportive, unde creșterea a fost sub nivelul inflației.

Vânzările au înregistrat creșteri semnificative peste inflație în următoarele categorii:

FMCG (produse alimentare și de uz casnic): 12%
Încălțăminte: 12,3%
Fashion: 11,3%

Rata medie anuală de creștere a vânzărilor din perioada 2019-2023 a depășit rata medie anuală a inflației pentru majoritatea categoriilor de retail (11,5% vs 7,9%). Excepții notabile sunt:

Comercianții de încălțăminte: 6,3%
Comercianții de Home & Deco: 6,8%
Cosmeticele și magazinele specializate conduc topul creșterii

Cele mai semnificative creșteri de vânzări pe termen lung (2019-2023) s-au înregistrat în:

Segmentul cosmeticelor: 17,8%
Magazinele specializate: 17,3%

Care este situația economică din România?

Economia României se confruntă cu dificultăți majore! Un nou val de scumpiri va lovi toți cetățenii. Deficitul bugetar va fi mai mare decât anul trecut, atingând 7% din PIB, conform estimărilor Comisiei Europene. Uniunea Europeană a anunțat majorări de taxe pentru România și modificări ale sistemului de impozitare.

Un raport recent evidențiază situația critică din România. Deficitul bugetar va depăși nivelul de anul trecut și va ajunge la 7% din PIB, conform estimărilor Comisiei Europene. În primele două luni ale anului, deficitul a atins 1,74% din PIB, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.

Economiștii prevăd o creștere moderată în sectorul prelucrării, comerțului cu amănuntul și serviciilor pentru perioada martie-mai, în timp ce sectorul construcțiilor ar putea înregistra un avans de 19%, conform anchetei conjuncturale realizate de Institutul Național de Statistică (INS).

La raft, prețurile vor continua să crească. Românii vor trebui să își planifice cu atenție bugetul pentru masa de Paște din acest an, deoarece prețurile la ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr aproape s-au dublat față de 2021. Un nou val de scumpiri va afecta consumatorii în 2024, iar produsele de bază din coșul zilnic vor continua să se scumpească. Trebuie să subliniem faptul românii au dat cu 60% mai mult pe cumpărături comparativ cu 2019 în principal din cauza scumpirii tuturor produselor. Prețurile au crescu simțitor în doar câțiva ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *