Românii, obligați să predea aceste lucruri! Este vorba despre colectarea textilelor vechi, inclusiv a hainelor. Reciclarea textilelor a început deja în Satu-Mare, iar autoritățile iau măsuri pentru protejarea mediului și adoptarea unor practici sustenabile, prin instalarea a 14 containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile. Cine le aruncă va primi amendă.
Românii, obligați să predea aceste lucruri!
Primăria Satu-Mare a dat startul colectării hainelor vechi și a altor textile care nu mai sunt folosite. Administrația locală din Satu Mare a anunțat faptul că toate containerele au fost distribuite strategic în mai multe zone intens frecventate din oraș, pentru a asigura accesul facil al cetățenilor la acest serviciu. Primăria Satu Mare subliniază că aceste containere sunt dedicate exclusiv colectării de materiale textile și îndeamnă populația să respecte scopul pentru care au fost amplasate. Alte tipuri de deșeuri nu trebuie introduse în aceste puncte de colectare.
„Municipiul Satu Mare face încă un pas important spre sustenabilitate. Au fost amplasate containerele pentru colectarea deşeurilor textile de la populaţie. Containerele sunt instalate în: Cartierul Micro 16 – Aleea Universului între blocurile 7 şi 9 (lângă sediul Administraţiei Domeniului Public) – 3 containere, Piaţa Someş – strada Prahovei nr. 18 – 2 containere, Piaţa Micro 17 – strada Jocului – 2 containere, Cartier Carpaţi 2 – strada Ganea nr. 20 (lângă Magazinul Unicarm) – 2 containere, Piaţa Mică – strada Paris nr. 35 – 2 containere şi Piaţa Mare – strada Martirilor Deportaţi nr. 25 – 3 containere. În total, 14 containere sunt amplasate în locaţii de interes din oraş, sătmărenii având acces facil la acest serviciu. În aceste containere se pot preda hainele şi materialele textile vechi.”, precizează reprezentanții primăriei.
Cetățenii care nu respectă noile reguli de reciclare a textilelor vechi riscă să primească amenzi uriașe.
Colectarea hainelor vechi, obligatorie în toată țara
Conform unei directive europene, de la 1 ianuarie 2025, românii sunt obligați să colecteze hainele vechi. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.
„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.
Începând cu acest an, Uniunea Europeană va implementa reglementări stricte, interzicând aruncarea de haine vechi la gunoi. Scopul principal al acestei măsuri este reducerea poluării provocate de eliminarea necorespunzătoare a textilelor și sprijinirea reciclării materialelor reutilizabile. Noul program de reciclare a textilelor va aduce un nou val de scumpiri. Prin urmare, românii vor plăti mai mult pentru a-și cumpăra haine. Cert este că din acest an, românii vor fi obligați să colecteze hainele vechi. Deocamdată programul de reciclare nu a fost implementat în toată țara, fiind în stadiul de început. Primăria Satu-Mare a început deja programul de colectare a textilelor vechi și a distribuit containere speciale în mai multe zone.
Boarfele din politică și aparatul de stat cînd putem să le aruncăm la container ?
le arunca rusii, in curand 🥱