Românii nu vor mai găsi carne de porc românească în piețe înainte de Crăciun este avertismentul lansat de Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România. Acesta explică faptul că România importă masiv carne de porc, circa 80%.
Vă aducem aminte faptul că carnea de porc românească are un preț mare comparativ cu cea din import. Vorbim despre prețuri care îi fac pe români nu foarte confortabili.
Românii nu vor mai găsi carne de porc românească în piețe înainte de Crăciun!
În România, situația industriei cărnii de porc este una îngrijorătoare, deoarece aproximativ 80% din carnea consumată provine din importuri, iar acest lucru a fost subliniat de Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR). În trecut, România era capabilă să-și producă singură aproximativ jumătate din carnea de porc necesară consumului intern, însă în prezent această producție a scăzut semnificativ, ajungând doar la 20%. Astfel, țara noastră depinde într-o mare măsură de marii producători din Europa, iar acest lucru ne face vulnerabili în fața creșterii prețurilor.
Paraschiv a subliniat că autoritățile nu au luat măsuri suficiente pentru a sprijini producătorii locali, iar fermierii s-au confruntat cu multiple dificultăți, cum ar fi epidemia de pestă porcină, care a dus la sacrificarea porcilor și a determinat mulți fermieri să abandoneze afacerea. În plus, reglementările impuse au contribuit și ele la dificultățile întâmpinate de fermieri, iar acum, la aceste probleme s-au adăugat și focarele de pestă la oi și de gripă aviară, care au afectat și alte sectoare ale agriculturii. Paraschiv a punctat că, în ciuda tuturor acestor dificultăți, autoritățile nu au sprijinit fermierii să reînceapă creșterea porcului în România, iar importurile au ajuns să acopere o mare parte din consumul intern.
Produsele tradițional românești s-au scumpit în ultimele zile
Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), a observat recent o creștere a prețurilor la produsele tradiționale consumate de români în perioada sărbătorilor. El a menționat că, deși carnea în sine nu a fost afectată semnificativ, specialitățile precum lebărul, șoriciul, toba sau capul de porc au început să se scumpească. Paraschiv a spus că există posibilitatea ca, în ultima săptămână înainte de Crăciun, prețurile să crească și mai mult, iar acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales din cauza cererii ridicate și a comportamentului marilor jucători din piață.
Mai mult, vicepreședintele ANCMMR a subliniat că fenomenul nu este limitat doar la carnea de porc. El a observat o tendință similară și la produsele importate, cum ar fi citricele și bananele, care tind să se scumpească în ultimele zile ale anului. Acesta a explicat că acest comportament al comercianților ar putea fi un exemplu de „greedflation”, adică o creștere artificială a prețurilor, alimentată de lăcomie, deoarece importatorii știu că românii sunt dispuși să cheltuie mai mult în preajma sărbătorilor. Paraschiv a menționat și că, în această perioadă, românii sunt mai puțin atenți la bugetul lor, fiind influențați de atmosfera festivă, iar unii chiar recurg la credite pentru a face față cheltuielilor.
Pai porcii nostrii i-ati ucis din cauza bolilor inventate!