Prima pagină » Actualitate » Românii nu mai au voie să facă asta. Când va intra în vigoare noua lege
Românii nu mai au voie să facă asta. Când va intra în vigoare noua lege

Românii nu mai au voie să facă asta. Când va intra în vigoare noua lege

19 apr. 2024, 08:15,
în Actualitate

Românii nu mai au voie să facă asta. Turiștii și chiar și activiștii de mediu nu mai au voie să se plimbe prin pădurile României decât cu acordul administratorilor. Iată când va intra în vigoare noua lege.

Românii nu mai au voie să facă asta

Activiștii de mediu au reușit să strângă peste 58.000 de semnături în scopul eliminării prevederilor din Codul Silvic care vizează restricționarea accesului în pădurile aflate atât în proprietatea statului, cât și în proprietate privată.

Conform noilor reglementări, fiecare acces în pădure va necesita acordul explicit al proprietarului respectiv, chiar și pentru activități simple precum plimbările pe traseele marcate.

Astfel, atât voluntarii care doresc să curețe pădurile de gunoaie, cât și cei care doresc să monitorizeze activități ilegale precum defrișările sau braconajul, vor fi nevoiți să obțină aprobări individuale de la administratorii sau proprietarii de teren.

Noul Cod Silvic din România este contestat chiar și de către ONG-urile de mediu și este susținut de o parte a proprietarilor de păduri, deși principalul motiv pentru restricționarea accesului este necesitatea protejării naturii. Această lege a stârrnit controverse. Rămâne de văzut când va intra în vigoare pentru toți turiștii din România.

Ce reguli trebuie să respecte turiștii

Accesul în pădurile aflate în proprietatea statului român va fi restricționat, conform articolului 58 din noul Cod silvic. Conform alineatelor 4-6, se aplică următoarele reguli:

„(4) Accesul public în pădurile situate în ariile naturale protejate poate fi restricționat conform reglementărilor planurilor de management ale acestor arii.

(5) Accesul public cu bicicleta în pădure este permis doar pe drumurile forestiere, pe poteci și pe traseele amenajate, sub propria responsabilitate și cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul terenului/proprietarul, după caz.

(6) Amenajarea de poteci și trasee pentru plimbare, alergare, turism ecvestru și biciclete în pădurile proprietate publică sau privată a statului se face cu acordul administratorului, iar în cazul altor forme de proprietate, cu acordul proprietarului. În pădurile din ariile naturale protejate, amenajările se pot realiza doar cu aprobarea administratorului ariei protejate”.

În concluzie, oricine dorește să se aventureze în aceste zone de pădure pentru activități precum drumeții, ciclism sau camping va trebui să obțină acordul administratorului sau al proprietarului.

O altă lege îi vizează pe cei care fac grătare, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis pentru organizarea acestuia. Românii sunt mari iubitori de grătare, mai cu seamă de 1 Mai, însă, se pot alege cu amenzi colosale, dacă locuiesc la bloc și încalcă regulile. Românii care iubesc grătarele, dar nu vor să se deplaseze într-un loc permis, se pot alege cu amenzi între 1000 și 3000 de lei, deoarece încalcă legea.

Aprinderea focului în spații neamenajate / aprinderea focului în spații amenajate, fără supravegherea acestuia – între 2.000 și 5.000 de lei amenda; Desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate și/ sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 și 3.000 de lei amenda.

De asemenea, românii pot primi amendă de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural și/ sau construit; postarea de semne sau mesaje; tulburarea liniștii, deranjarea comunităților locale, a vieții sălbatice sau a altor vizitatori.
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de votare pentru alegerile prezidențiale 2025, turul 2. Simion şi Georgescu, împreună la vot
Playtech.ro
Cele mai roditoare soiuri de meri. Când se plantează pentru a avea roade din belşug
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un nou pericol mondial. Supermicrobul care sfidează tratamentele
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Cea mai veche clădire din România are peste 1.000 de ani. Este într-un oraş important din ţară
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`