Locuitorii din zonele rurale ale României se confruntă cu probleme finaciare serioase, care duc la condiții precare de viață. Foarte mulți români care locuiesc în sate nu au posibilitatea unui trai bun, iar de cele mai multe ori locuiesc în condiții greu de imaginat.
Pentru aceste categorii de persoane, statul european acordă o sumă de bani cu scopul reparării locuințelor dărăpănate. Află mai multe detalii despre acest program.
Românii vor primi 4000 de lei pentru renovarea casei
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat săptămâna trecută că sute de mii de români vor primi bani pentru renovarea caselor. Astfel, mai mulți cetățeni cu situații precare vor intra în posesia unor vouchere de la Uniunea Europeană.
Programul urmează să între în vigoare de anul viitor, după ce statul european dă acordul pentru alocarea fondurilor.
Voucherele au valoarea de 4000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru renovarea casei, de la materiale și până la servicii în acest scop, dar și pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice, precum aragazul sau frigiderul.
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, țara noastră are în plan să obțină 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană.
Tot Boloș a declarat că se așteaptă ca cerere să fie aprobată până la finalul acestui an, urmând ca primii bani să fie virați către românii în cauză de la jumătatea anului 2023.
Cât despre românii care urmează să beneficieze de acești bani, ministrul a spus că va determina trei categorii de persoane cu situații materiale precare. O categorie o vor reprezenta familiile care au peste cinci copii, a doua românii care nu pot munci și a treia persoanele vârstnice, care au venituri foarte mici sau fără rude care să le sprijine.
Potrivit evidențelor făcute de statul român, aproximativ 220.000 de români ar putea primi voucherele de ajutor european.
Ce arată statisticile europene despre sărăcia din România
Peste un milion din populația României are un venit care nu îi permite atingerea unui trai acceptabil în societate și se confruntă cu șomaj, condiții de locuit precare, îngrijire inadecvată a sănătății, dar și dezavantaje în sfera educației.
Înainte de pandemie, statisticile europene arătau că 4,6 milioane de români sunt sărăci. După pandemie, aceleași statistici demonstrau că peste 1,5 milioane de cetățeni români câștigă mai puțin de 25 de lei pe zi.
Cel mai mare procent al sărăciei din România a fost înregistrat în anii 2017 și 2020. În rândul tinerilor cu vârste mai mici de 18 ani și celor de 18-24 de ani, 3 din 10 se aflau sub pragul de sărăcie. Maximul perioadei a fost de 23,8%, în 2019, iar minimul de 23,4% în 2020.