Seara dinspre 29 octombrie 2022 spre 30 octombrie 2022 va fi marcată de schimbarea orei. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă va lungi noaptea. Schimbarea nu va veni singură. Ce efecte va avea modificarea orei în viaţa de zi cu zi a oamenilor?
Românii îşi vor da ceasurile înapoi în acest weekend şi vor dormi cu o oră mai mult. Așadar, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Acest fenomen se întâmplă deja de foarte mult timp, iar oamenii par a se fi obişnuit cu această trecere. Deşi efectele adverse nu sunt sesizate de majoritatea persoanelor, existenţa lor nu trebuie ignorată.
Schimbarea orei şi cea mai lungă zi din an
Principala schimbare apărută în urma trecerii la ora de iarnă este apariţia celei mai lungi zile din an. Duminică, 30 octombrie 2022, se va mări ziua. În loc de 24 de ore vor fi 25, iar implicit noaptea va fi mai lungă. Deşi oamenii se bucura de pe urmă majorării programului de somn, specialiştii anunţa că schimbarea nu este una benefică la nivelul organismului.
Potrivit medicilor, trecerea la ora de vară poate da peste cap organismul românilor. Cei mai afectaţi vor fi în mod special bătrânii. Persoanele în vârstă se vor adapta cel mai greu la noul program generat de cea mai lungă zi din an. Copiii se afla şi ei pe listele specialiştilor. Cei mici ar putea să perceapă mai greu această schimbare.
Efectele schimbării orei de vară
Noul program de iarnă nu va fi neînsoţit de schimbări. Ora de vară va impacta modul în care românii îşi vor desfăşura de acum activităţile din timpul zilei. Pe lista efectelor negative ale noii treceri se află şi accentuarea oboselii. Starea de somnolenţă este principalul efect advers întâlnit.
Cu toate că primul reflex al românilor va fi acela de a bea mai multă cafea pentru a înlătura oboseala, specialiştii recomandă reducerea cantităţii de cafea pentru a putea trece mai uşor peste noua schimbare. Băuturile carbogazoase nu au fost uitate de pe lista alimentelor al cărui consum ar trebui să fie redus în această perioadă.
Multe ţări au început să ia măsuri în ceea ce priveşte schimbarea orei de vară şi efectele pe care le are aceasta asupra bunei funcţionări a organismului. Astfel, unele teritorii au renunţat deja la această trecere către ora de iarnă. Începând cu anul 2021, la nivelul Parlamentului Eurpoean a fost votată eliminarea acestei acțiuni.
Ce spun experții despre schimbarea orei de vară
Riscul mare de accidente la nivelul organismului este accentuat de schimbarea orei. Pentru a putea înţelege mai uşor trecerea de la ora de vară la ora de iarnă, medicul şi europarlamentarul ieşean, Tudor Ciuhodaru, a făcut o serie de precizări.
Potrivit acestuia, adaptarea la noul program depinde în mare măsură de calităţile fizice şi psihice ale fiecăruia, deşi oamenii s-au adaptat foarte uşor schimbării. Accentuarea stresului și predispunerea la riscul de infarct se numară printre subiectele ilustrate de acesta.
Toți locuitorii îşi vor da ceasurile înapoi în acest weekend, iar schimbarea orei de vară va veni și cu o serie de efecte pozitive și negative.