Prima pagină » Actualitate » Românii îşi pot face mult mai uşor analizele medicale gratuite, de la 1 iulie
Românii îşi pot face mult mai uşor analizele medicale gratuite, de la 1 iulie

Românii îşi pot face mult mai uşor analizele medicale gratuite, de la 1 iulie

07 iun. 2021, 10:30,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Vești bune pentru români. Data de 1 iulie 2021 vine cu o serie de schimbări importante ce au în vedere accesul pacienților la sistemul de prevenție a bolilor cronice. Concret, persoanele vor avea posibilitatea să își facă mult mai ușor analizele medicale, conform promisiunii oficialilor din Guvernul condus de premierul Florin Cîțu. Mai mult decât atât, nu mai puțin de 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri ale Planului Național de Redresare și Reziliență.

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a transmis care sunt schimbările ce se impun odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie.

„Sunt mai multe schimbări, pentru că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va viza și aspecte în ceea ce privește prevenția, dar acele particularități care vin din PNRR le așteptăm ceva mai târziu”, a spus Gindrovel Dumitra.

Analize medicale decontante de stat pentru români

Potrivit medicului citat, ar urma ca pacienții, fie că este vorba despre copii care au vârsta sub 18 ani, despre persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani sau de persoane de peste 40 de ani, să beneficieze, cu o anumită cadență, de o serie de examene profilactice, adică de o consultație de la medicul de familie, în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator care să evidențieze aceste riscuri.

Aceste analize sunt absolut necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice. Aici discutăm despre astm bronșic, bronhopneumopatie, diabet zaharat, hipertensiune, boală cronică la rinichi. Aceste boli sunt la fel de importante în economia unui management corect al unui astfel de pacient cu boală cronică, a adăugat medicul Gindrovel Dumitra.

Astfel de posibilități erau și înainte, dar problemele apăreau în momentul în care era vorba despre analize, pentru că aceste analize se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor.

„Mai exact, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest „din venitul propriu” a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Autoritățile promit accesul mai facil la analize medicale

Astfel, dacă până acum, românii plecau de la medicul de familie cu un bilet de trimitere pentru analize de bază, iar după se duceau la o clinică și acolo li se spunea deseori: „Nu mai avem plafon”, de la 1 iulie, autoritățile promit faptul că accesul la analizele decontate de stat va fi mai ușor.

„Am văzut și eu declarațiile oficialilor, dar eu nu pot să vă confirm încă acest lucru, pentru că aștept și eu formula finală a normelor de aplicare a contractului-cadru în care să fie evidențiat acest lucru”, a precizat Gindrovel Dumitra.

În noul contract-cadru, există niște schimbări și în ceea ce privește valoarea punctului per serviciu în special în serviciile ambulatorii.

În altă ordine de idei, în PNRR sunt cuprinse 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete, cu prioritate cele din mediul rural, pentru a fi dotate, dar și diverse activități de reabilitare a clădirilor în care își desfășoară activitatea medicii de familie. Nu e prevăzută, în schimb, construcția de noi clădiri, ci doar adaptarea celor existente.

„Am observat că tot în PNRR este specificat că putem achiziționa un microanalyzer pentru laborator, dar și un EKG sau un ecograf necesare pentru a completa serviciile medicinei de familie”, a spus Gindrovel Dumitra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *