Prima pagină » National » Românii, în pragul sărăciei. Tot mai mulți cetățeni fac credite de nevoi personale
Românii, în pragul sărăciei. Tot mai mulți cetățeni fac credite de nevoi personale

Românii, în pragul sărăciei. Tot mai mulți cetățeni fac credite de nevoi personale

27 aug. 2024, 12:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii au ajuns în pragul sărăciei. Datele oficiale arată că împrumuturile pentru consum au ajuns la aproximativ 38 de miliarde de lei. Românii se plâng că nu mai fac față cheltuielilor și ajung să se îndatoreze pentru studii, pentru servicii medicale, pentru diferite reparații, pentru vacanțe și pentru multe alte situații. Tot mai mulți cetățeni fac credite de nevoi personale.

Românii, în pragul sărăciei

Tot mai mulți români nu mai fac față cheltuielilor zilnice și ajung să se împrumute. În ultima perioadă, au crescut foarte mult creditele de consum, iar cetățenii riscă să fie îndatorați pe termen lung.

Dacă la sfârșitul anului 2023 populația avea depozite mai mari decât creditele de consum, acum este invers și există un risc major, anume riscul îndatorării.

De exemplu, pentru un credit de 5.000 lei, cu o dobândă fixă, pe cinci ani, rata lunară este de 105 lei. După 5 ani, românul plătește înapoi băncii 6.538 lei, deci ajunge să achite cu aproximativ 30% în plus față de banii pe care i-a luat inițial din bancă.

Cu toate acestea, românii decid să facă tot mai multe credite de nevoi personale pentru a putea face față cheltuielilor.

Care sunt criteriile de obținere a creditului de nevoi personale

Creditele de nevoi personale sunt împrumuturi neasigurate care nu necesită garanții, spre deosebire de creditele ipotecare, care sunt asigurate prin ipoteca asupra unei proprietăți imobiliare. Dobânzile la creditele de nevoi personale în România variază semnificativ în funcție de diferitele oferte ale băncilor și factori precum suma împrumutată, perioada de creditare și profilul de risc al clientului.

De exemplu, BRD impune condiții de eligibilitate mai stricte pentru obținerea creditului de nevoi personale: cetățenie română, vârstă de minim 18 ani și nu mai mult de 76 la finalizarea creditului, venituri înregistrate la ANAF sau în cont BRD, vechime neîntreruptă la locul de muncă de minim 12 luni, fără restanțe curente sau înregistrări de restanțe semnificative la alte credite.

La BCR, suma maximă pe care un client o poate obține prin intermediul unui credit de nevoi personale este de 180.00 de lei, iar banca are doar câteva criterii de eligibilitate. Trebuie să ai veniturile din salarii raportate la ANAF sau încasate în cont la BCR, fie venituri din pensie reportate la ANAF, să nu ai restanțe curente, inclusiv popriri pe salariu, să nu fi înregistrat restanțe semnificative la credite, în trecut și să ai vârsta între 18 și până la 65 de ani la finalizarea creditului, dacă ești salariat, sau până la 75 de ani dacă ești pensionar. Orice client poate rambursa creditul oricând dorește, într-o perioadă de maximum 60 de luni (5 ani).

Banca Transilvania oferă credite de nevoi personale, care pot fi accesate și online. Dobânda este fixă și cuprinsă între 8,40% și 18,50%. Suma maximă acordată pentru un astfel de credit este de 250.000 de lei, cea mai mare sumă care poate fi accesată printr-un astfel de credit la băncile din România.

Băncile care oferă un credit de nevoi personale sunt Banca Comercială Română (BCR); Banca Transilvania (BT); BRD Group Societe Generale; CEC Bank; UniCredit; Raiffeisen Bank și ING Bank.  Vârsta minimă pentru solicitarea unui credit este de 18 ani, iar cea maximă pe care o poți avea la data ultimei rate de plată a creditului nu poate fi mai mare de 70 de ani. O altă condiție obligatorie este să ai reședința în țară și cetățenie română și să obții venituri minime lunare de cel puțin 1.525 de lei. Banca ia în calcul o gamă variată de venituri, pe lângă salariu, cu documente justificative – pensii, drepturi de autor, venituri din profesii liberale.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
ANM a înrăutățit prognoza. Se face frig, iar furtunile răvășesc țara
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Pai daca votam de 34 de ani aceleasi partide si aceeasi oameni, inseamna ca suntem multumiti de ceea ce avem si am ajuns. De ce se mai plang romanii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`