Prima pagină » National » Românii îl consideră pe Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru ratarea intrării în Schengen
Românii îl consideră pe Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru ratarea intrării în Schengen

Românii îl consideră pe Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru ratarea intrării în Schengen

12 dec. 2022, 12:37,
în National

În ochii românilor, principalul vinovat pentru că România a ratat aderarea la spațiul Schengen, nu este altcineva decât președintele Klaus Iohannis. Conform unui sondaj realizat de CURS în perioada 9-11 decembrie, doar 19% dintre repondenți acuză întreaga clasă politică.

De asemenea, precizăm că în urma votului în defavoarea României din 8 decembrie, antreprenorii români întorc foaia cu firmele austriece.

Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru eșecul Schengen

Potrivit sondajului, 23% dintre respondenți îl consideră vinovat pe Klaus Iohannis de faptul că România nu a reușit să intre în Spațiul Schengen. De asemenea, 19% dintre cei intervievați consideră că întreaga clasă politică este de vină pentru ratarea intergrării în Schengen.

Totodată, sondajul arată că 47% dintre români consideră că ratarea obiectivului se datorează factorilor externi, în timp ce 41% consideră că se datorează factorilor interni.

Întrebați dacă România ar trebui să adopte măsuri împotriva Austriei, 57% dintre români consideră că soluția ar fi răzbunarea, în timp ce 40% susțin calea prudentă.

De altfel, 56% dintre români consideră că țara noastră ar trebui să blocheze orice achiziție din Austria.

Este precizat că sondajul a fost realizat în perioada 9-11 decembrie, pe un eșantion de 1088 de respondenți în vârstă de peste 18 ani. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%, iar metoda de culegere a datelor: metoda CATI.

56% dintre respondenți consideră că țara noastră ar trebui să blocheze orice achiziție din Austria

România nu a intrat în Schengen pe 8 decembrie

În baza aceluiași context, aminitim că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen în dat de 8 decembrie, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă.

Karner a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard.

„Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de migranți neînregistrți în Austria. Și am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poți spune: s-a întâmplat ceva, au fost implementate măsurile pe care Comisia Europeană le-a anunțat? Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a spus el.

Fiind întrebat cum comentează supărarea românilor după acest vot, în condițiile în care doar un mic procentaj din imigranții ilegali ajunge în Austria prin România, Karner a răspuns: „Și eu sunt supărat”.

„Anume pe procedură, pentru că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce această extindere: E mai multă siguranță? Sau există plusuri și minusuri să-ți asumi riscul?”, a spus el.

Karner a negat că votul său ar avea vreo legătură cu campania electorală pentru alegerile regionale, care vor avea loc pe 29 ianuarie 2023.

Așadar, în ochii românilor, principalul vinovat pentru că România a ratat aderarea la spațiul Schengen, nu este altcineva decât președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *