Prima pagină » Actualitate » Românii fug din calea Rusiei și iau cu asalt serviciile de pașapoarte

Românii fug din calea Rusiei și iau cu asalt serviciile de pașapoarte

07 mart. 2022, 18:59,
în Actualitate

Serviciile de pașapoarte au înregistrat, în ultima lună, o creștere impresionantă a numărului de solicitări pentru pașapoarte. Autoritățile informează că motivul principal pentru acest fenomen este reprezentat de relaxarea măsurilor anti-COVID, însă nu este exclus motivul geopolitic și situația tensionată dintre Rusia și Ucraina, de la est de România.

Prefectura Suceava a informat astăzi că Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru pașaport, marea majoritate fiind pentru copii.

De asemenea, este precizat că la nivelul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Suceava se înregistrează, în momentul de față, o medie de 550 de cereri pe zi pentru pașapoarte simple electronice, în comparație cu aproximativ 220 de cereri pe zi, în urmă cu două săptămâni, din care în jur de 60% dintre acestea fiind depuse pentru minori.

bebelus cu pasaport

În jur de 60% dintre cererile pentru pașaport sunt depuse pentru minori

Ce factori provoacă valul de cereri de la serviicile de pașapoarte

Potrivit Prefecturii Suceava, printre factorii determinanţi pentru această creştere se numără mediatizarea relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie atât la nivel naţional, cât şi european, apropierea Sărbătorilor Pascale, dar şi perioada de vacanţă a elevilor.

În acest sens, cetăţenii sunt încurajaţi ca, în situaţia în care nu găsesc locuri disponibile în vederea programării în perioada dorită, să verifice disponibilitatea la serviciile publice comunitare de paşapoarte din judeţele limitrofe, prin raportare la faptul că cererile de eliberare a paşapoartelor pot fi depuse oriunde în ţară, indiferent de judeţul de domiciliu al solicitantului.

semn stop si masca covid-19

Printre factorii determinanţi pentru această creştere se numără mediatizarea relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie

Și la Buzău au crescut cererile de eliberare a pașapoarelor

Solicitările de preschimbare şi eliberare a paşapoartelor la Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Buzău au crescut considerabil în ultimele zile, de la declanşarea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina, chiar dacă majoritatea oamenilor care se prezintă la ghişee spun că se pregătesc pentru concedii şi nu să plece din ţară de frica războiului. Prefectura Buzău a dispus mai multe măsuri pentru a face faţă numărului mare de cereri.

Prefectura Buzău anunţă, luni, că a luat măsuri de suplimentare a programului de lucru cu publicul, însă chiar şi aşa se constată o aglomerare a fluxului de solicitări.

„Se constată, în mod evident, o creştere a cererilor pentru eliberarea paşapoartelor, drept pentru care Instituţia Prefectului a dispus o serie de măsuri. Astfel, la nivelul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Buzău s-a decis suplimentarea ghişeelor la care pot fi depuse documentele. De asemenea, o altă măsură care vine în sprijinul celor care solicită eliberarea de paşapoarte este prelungirea programului după care pot fi depuse actele necesare, serviciul funcţionând acum de la ora 8.30 până la ora 18.30, în fiecare zi, de luni până vineri”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Buzău.

cladire servicii de pasapoarte

Prefectura Buzău anunţă, luni, că a luat măsuri de suplimentare a programului de lucru cu publicul, însă chiar şi aşa se constată o aglomerare a fluxului de solicitări

 

Deși la baza creșterii solicitărilor se află relaxarea măsurilor anti-COVID, nu se exclude contextul geopolitic

Aceştia apreciază că la baza creşterii numărului de solicitări înregistrate la serviciile de pașapoarte se află relaxarea măsurilor anti-COVID, dar nu exclud contextul geopolitic.

”Printre factorii determinanţi care au generat această creştere de cereri se numără mediatizarea relaxării măsurilor restrictive impuse de pandemie, faptul că oamenii vor putea din nou călători fără restricţii, apropierea sărbătorilor pascale, respectiv perioada de vacanţă a elevilor, fără a putea exclude, însă, actualul context geopolitic”, au transmis oficialii Prefecturii Buzău.

steag Rusia steag Ucraina

Aceştia apreciază că la baza creşterii numărului de solicitări înregistrate la serviciile de pașapoarte se află relaxarea măsurilor anti-COVID, dar nu exclud contextul geopolitic.

Solicitările înregistrate la serviciul de pașapoarte în Buzău s-a dublat comparativ cu ultimii doi ani

Potrivit datelor statistice înregistrate la nivelul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Buzău, în perioada 24 februarie-4 martie 2022, s-au înregistrat peste 890 de solicitări de eliberare a paşapoartelor, dublu faţă de perioada similară a anului 2019.

De asemenea, reprezentanţii serviciului spun că la ghişee au ajuns să se prezinte în ultima perioadă şi cetăţeni care provin din alte judeţe care se programează on-line şi aleg judeţe unde actul de călătorie se poate elibera mai repede.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Buzău dau asigurări că orele programărilor sunt respectate, iar numărul solicitărilor adresate de către cetăţeni nu depăşeşte capacitatea de procesare a acestora.

persoana care tine pasaport in maini

La ghişee au ajuns să se prezinte în ultima perioadă şi cetăţeni care provin din alte judeţe care se programează on-line şi aleg judeţe unde actul de călătorie se poate elibera mai repede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *