Românii fac cele mai multe cumpărături online, fapt care ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană. România s-a aflat în top în 2024 în ceea ce privește achizițiile de produse online. Și începutul anului 2025 se anunță la fel. Iată care este produsul vânat de clienți.
Românii fac cele mai multe cumpărături online!
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de comenzile online. Conform unui raport recent, cele mai multe bunuri achiziţionate online în 2024 au fost articolele de îmbrăcăminte, încălţămintea şi accesoriile, 45% dintre utilizatorii de Internet făcând astfel de achiziţii în ultimele trei luni ale anului trecut. Acestea au fost urmate de livrare de alimente de la restaurante, lanţuri fast-food şi servicii de catering (21%), cosmetice şi produse de wellness (20%), mobilă şi accesorii pentru casă sau articole pentru grădină (19%). Următoarea categorie au fost echipamentele sportive, reviste, ziare şi suplimente pentru sănătate precum vitamine, fiecare cu un procent de 16%.
Anul trecut, 77% dintre utilizatorii de Internet au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii de uz personal online. Românii se află în top când vine vorba de comenzile online, iar situația va fi la fel și în 2025. Încă din primele luin ale lui 2025, românii au făcut un număr impresionant de cumpărături online.
Reguli stricte pentru persoanele care vând produse online
ANAF va demara verificări pentru a identifica persoanele care vând produse online, dar nu își declară veniturile. Sunt în vizor cei care încasează plăți cash de la curieri în momentul livrării coletelor. Românii trebuie să știe legislația în vigoare, și anume, dacă o persoană vinde produse în mod ocazional, fără a obține un venit constant, nu este necesară înregistrarea în Registrul Comerțului sau la ANAF. În schimb, dacă o persoană devine un comerciant constant (cumpără produse en-gros și le vinde cu profit), aceasta trebuie să se autorizeze ca întreprinzător și să își plătească impozitele și contribuțiile sociale obligatorii. Nici persoanele care vând produse de înfrumusețare prin intermediul unor cataloage de promovare nu scapă de atenția autorităților. Vânzătorii trebuie să fie atenți la obligațiile lor fiscale și să își declare veniturile, dar să achite și toate taxele și dările la stat. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe sau cu închiderea afacerii. De asemenea, românii care fac cumpărături online sunt avertizați să fie atenți atunci când fac comenzi pe Internet pentru a nu fi păcăliți de infractorii cibernetici.
„Fiţi atenţi la datele dumneavoastră financiare când faceţi cumpărături online mai ales în timpul sărbătorilor! De obicei, în perioadele festive, putem deveni mai puţin vigilenţi în ceea ce priveşte securitatea site-urilor pe care le vizităm şi putem acţiona în grabă.”, au transmis oficialii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
Un alt aspect important este acela că toate cumpărăturile efectuate cu cardul vor fi monitorizate de ANAF, inclusiv achizițiile auto și închirierile de locuințe prin agențiile imobiliare, pentru a se determina stilul de viață și o bază de impozitare. Cetățenii vor fi controlați pentru orice tranzacție și achiziție făcută. Primele vizate sunt cardurile și conturile bancare, acestea fiind monitorizate de către inspectorii ANAF pentru a se determina veniturile care au scăpat impozitării.
Cu toate aceste schimbări, un raport recent arată că românii fac din ce în ce mai multe cumpărături online. Achizițiile online în Uniunea Europeană au crescut în 2024, iar românii se află în top.