Prima pagină » National » Românii cumpără cea mai scumpă apă îmbuteliată din Europa. Prețurile s-au dublat în ultimii ani

Românii cumpără cea mai scumpă apă îmbuteliată din Europa. Prețurile s-au dublat în ultimii ani

08 oct. 2024, 13:46, 1 ,
George Cristian în National

O statistică arată faptul că românii cumpără cea mai scumpă apă îmbuteliată din Europa, iar prețurile s-au dublat în ultimii ani. Ceea ce este extrem de interesant este faptul că țara noastră deține printre cele mai mari izvoare de ape din Europa. În pofida acestui lucru, prețurile sunt cele mai mari de pe continent.

Sunt interese mari la mijloc, iar presa a semnalat unele ilegalități comise în ultimii ani în ceea ce privește concesionarea izvoarelor din România. O parte din resursele de apă ale României de la Băile Olănești au fost concesionate spre exploatare prin încredințare directă.

Românii cumpără cea mai scumpă apă îmbuteliată din Europa

O analiză recentă realizată de ZF relevă faptul că apa din România a devenit cea mai costisitoare din Europa. În prezent, o sticlă de apă plată de două litri ajunge aproape la 5 lei în magazine, ceea ce reprezintă un preț dublu comparativ cu acum cinci ani. Consumul mediu pe cap de locuitor în România este de aproximativ 106 litri.

Pentru cei care aleg apă minerală, prețul unei sticle de 2 litri, de la branduri cunoscute precum Borsec, Aqua Carpatica și Dorna, variază între 3,45 lei și 4,68 lei, în funcție de retailerul ales și locația din București. La acest preț se adaugă și taxa de garanție de 0,5 lei pentru PET.

Astfel, românii plătesc între 4 și 5 lei pentru o sticlă de apă de 2 litri, iar dacă ar dori să se hidrateze corespunzător, consumând peste 2 litri pe zi, cheltuielile lunare ar putea ajunge între 300 și 500 de lei.

O consumatoare română a observat că prețul apei minerale din magazinele din România a crescut rapid în ultimii ani, afirmând că acum plătește de două ori sau chiar mai mult pentru aceeași sticlă de apă. Ea subliniază că, deși România este adesea numită „Patria apelor minerale”, prețurile sunt mai mari decât în majoritatea țărilor europene.

Pentru comparație, în 2021, o sticlă de apă plată sau carbogazoasă de 2 litri costa între 2 și 2,85 lei în București, conform datelor din Monitorul Prețurilor. Aceasta ilustrează cum prețul apei s-a dublat în decurs de patru ani.

România are o mulțime de ape minerale/izvoare

România se mândrește cu peste 2000 de izvoare de ape minerale, ale căror proprietăți chimice reflectă complexitatea geologică din care provin. Majoritatea acestor izvoare oferă ape minerale carbogazoase.

Cele mai semnificative zăcăminte de ape minerale, care sunt îmbuteliate, se află în zone montane și în depresiunile intramontane, locuri ferite de poluarea specifică regiunilor industriale sau de cele unde se practică agricultura intensivă. Resursele naturale de ape minerale destinate îmbutelierii sunt estimate la aproximativ 3 miliarde de litri anual, distribuite în mod echilibrat între ape naturale carbogazoase și plate.

Cele mai multe izvoare de apă minerală naturală sunt situate în județele Suceava, Covasna și Harghita. Aceste date se referă exclusiv la ape minerale, excluzându-le pe cele de izvor sau ape de masă. Astfel, regiunile centrale și de nord ale țării generează cea mai mare cantitate de apă minerală naturală, fiind sursa brandurilor cunoscute precum Borsec, Dorna, AQUA Carpatica și Perla Harghitei.

Borsec, care este cel mai vechi brand de apă minerală din România, are o istorie de peste două secole și îmbuteliază apa din două surse situate în județul Harghita. AQUA Carpatica, în schimb, are opt surse în județele Suceava și Harghita. Brandul Bucovina dispune de șase surse de apă minerală, iar Perla Harghitei are patru. Dorna, inclusiv Izvorul Alb, se bazează pe trei surse, la fel ca Biborțeni și Carpatina. Brandurile Poiana Negri, Tușnad, Stânceni și Bilbor beneficiază de câte două surse fiecare. În acest context este interesant cum de românii cumpără cea mai scumpă apă îmbuteliată din Europa

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`