Românii cu acest salariu nu vor mai primi bonuri de masă. Această măsură va fi aplicată pentru perioada iulie-decembrie 2024 și va facilita angajatorilor acordarea de beneficii extra-salariale fără a risca depășirea plafonului impus de legislația actuală. Iată când va intra în vigoare noua lege.
Românii cu acest salariu nu vor mai primi bonuri de masă
Guvernul României intenționează să adopte o ordonanță de urgență (OUG) prin care tichetele de masă și bonusurile extra-salariale vor fi exceptate de la plafonul de 4.000 de lei stabilit anterior. Măsura vine ca răspuns la solicitările patronatelor din sectorul IMM, care au semnalat că unii angajați riscă să rămână fără bonuri de masă din cauza depășirii plafonului de 4.000 de lei odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie 2024.
Începând cu veniturile aferente lunii iulie 2024, tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor mai fi incluse în calculul plafonului lunar de 4.000 de lei. Această măsură va intra în vigoare în perioada iulie-decembrie 2024.
,,Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) – (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.”, se arată în proiectul de OUG.
Dispare legea salariului confidențial
O nouă lege vizează salariile angajaților din România. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial.
Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.
De asemenea, România va trebui să implementeze salariul minim european. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național, dar nici când vine vorba de indicele nivelului prețurilor pentru consumul gospodăriilor.
În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.