Prima pagină » Actualitate » Românii, copleșiți de o nouă taxă! Ce sancțiune riscă toți cei care nu plătesc 
Românii, copleșiți de o nouă taxă! Ce sancțiune riscă toți cei care nu plătesc 

Românii, copleșiți de o nouă taxă! Ce sancțiune riscă toți cei care nu plătesc 

03 apr. 2025, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Românii, copleșiți de o nouă taxă! Este vorba despre impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii,  în contextul în care unele firme au ajuns să achite la stat mult mai mult faţă de cât obţin din profit. Taxa pe cifra de afaceri va aduce un nou val de scumpiri, falimentul unor firme, dar și concedieri colective ale angajaților. Iată ce sancțiune riscă toți cei care nu plătesc.

Românii, copleșiți de o nouă taxă!

Taxa pe cifra de afaceri a dus în ultima perioadă la închideri de companii, la concedieri colective sau chiar la relocări în ţări cu taxe mai mici. Mediul de afaceri este amenințat de taxe tot mai mari, iar unii antreprenori sunt nevoiți să recurgă la măsuri nedorite, precum reduceri de personal. Un raport recent a arătat că peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajaţi în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.

Impozitul minim pe cifra de afaceri se plătește trimestrial. Autoritățile din România au explicat că măsura vizează creșterea contribuțiilor fiscale ale companiilor mari și asigurarea unui nivel minim de impozitare chiar și în cazul unor profituri reduse. Unele firme din țară au ajuns să plătească la stat mult mai mult faţă decât obţin din profit, ceea ce poate duce la un nou val de concedieri și de falimente în rândul companiilor.

Românii care dețin firme și au mai multe afaceri susțin că noua taxă îi va forța să apeleze la măsuri restrictive în ceea ce privește activitatea, dar și personalul angajat.

Se schimbă modul de impozitare a locuinței

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din marile orașe. Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un timp atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților.

Autoritățile intenționează să crească impozitele pe casă, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani. Aplicând o cotă procentuală la o valoare mai mare a proprietăților, impozitul anual va crește considerabil, spre nemulțumirea românilor. Și anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât până acum. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local.

O nouă taxă vor avea de achitat și românii care au afaceri. Este vorba despre impozitul pe cifra de afaceri. Mulți antreprenori se plâng de faptul că taxa este mai mare decât profitul pe care îl obțin, iar unii sunt nevoiți să restrângă activitatea și să concedieze din personal.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Ce să presari peste fasole pentru a dubla recolta de păstăi în mai. Se vor rupe tulpinile de greutate
observatornews.ro
Un fost bijutier indian a dat un "tun" de 2 miliarde de dolari şi a fugit din ţară. A fost prins în Belgia după 7 ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alertă meteo de la ANM. Cer cu nuanțe ciudate, vântul se dezlănțuie
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
A dat de pământ cu Diana Șucu în public! Ruptură în marea familie după cele mai dure cuvinte
Playtech.ro
Prima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri, ce fac femeile obligatoriu luni
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Şi-a înşelat sau nu soţul? A jurat cu mâna pe Biblie, în Postul Paştelui!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 aprilie 2025
14 aprilie 2025