Prima pagină » Actualitate » Românii care vor să devină proprietari de terenuri agricole trebuie să știe asta
Românii care vor să devină proprietari de terenuri agricole trebuie să știe asta

Românii care vor să devină proprietari de terenuri agricole trebuie să știe asta

15 iul. 2024, 09:40,
în Actualitate

Îți dorești să devii proprietar de teren agricol fără să cheltuiești o avere? Află unde se găsesc cele mai bune oportunități de investiție în România!

Cele mai bune terenuri pentru agricultură

În România, încă se pot găsi terenuri agricole la prețuri avantajoase, în special în regiunile de sud și vest. În primele șase luni din 2024, s-au înregistrat peste 10.000 de tranzacții agricole în opt județe, cu Dolj, Botoșani și Timiș fiind printre cele mai căutate datorită prețurilor accesibile și condițiilor favorabile pentru agricultură.

În ultimul deceniu, investitorii străini au dominat piața, deținând aproximativ o treime din terenurile arabile. În Ilfov, fostul Sector Agricol, terenurile au cele mai mari prețuri, cu o medie de peste 12.000 de euro pe hectar. Pe de altă parte, terenurile din nord-estul țării sunt cele mai ieftine, costând în medie 7.000 de euro pe hectar.

„Timișul are un potențial agricol foarte mare, cu suprafețe întinse de teren disponibil. Condițiile meteorologice sunt prielnice, iar implementarea sistemelor de irigații este facilitată de relieful nostru de câmpie,” a declarat un manager de marketing de la o platformă imobiliară într-o intervenție TV.

Lege nouă pentru proprietarii de terenuri

Cei care dețin întreprinderi agricole de stat pot acum solicita titluri de proprietate pentru terenurile aferente construcțiilor lor. Pentru a beneficia de această lege, solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • Demonstrarea proprietății asupra construcțiilor: Solicitanții trebuie să arate că dețin proprietatea asupra clădirilor situate pe terenul în cauză.
  • Înregistrarea în Registrul Agricol: Construcția trebuie să fie înregistrată corespunzător în registrul agricol.
  • Dovada plății impozitelor și taxelor: Solicitanții trebuie să prezinte dovada că au plătit toate impozitele și taxele aferente construcției.

Deși legea actuală privind fondul funciar este în vigoare de peste 30 de ani, aceasta a avut lacune în gestionarea unor situații specifice. Aceste probleme au fost frecvent întâlnite în practica judiciară, în special în cazul terenurilor de sub clădirile deținute de cooperativele agricole de stat, fostele stațiuni de mașini agricole și cooperativele meșteșugărești, care au fost omise din actul normativ.

Impactul noii legi

Prin adoptarea acestui proiect legislativ, se adresează aceste lacune, permițând actualilor proprietari ai construcțiilor respective să devină și proprietari ai terenurilor aferente. Această schimbare le va permite să:

  • Continue activitățile economice: Proprietarii își pot continua activitățile fără incertitudini legate de proprietatea asupra terenurilor.
  • Acceseze fonduri nerambursabile: Proprietarii vor putea solicita finanțări nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor lor.
  • Creeze locuri de muncă: Noua lege va facilita crearea de noi locuri de muncă, stimulând astfel economia locală.

Această lege reprezintă un pas important pentru clarificarea și reglementarea proprietății asupra terenurilor agricole în România, oferind stabilitate și oportunități economice pentru proprietarii de întreprinderi agricole de stat.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cum răspunde Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, acuzațiilor că în locuința lor ar fi dezordine
Playtech.ro
Produsul la 1,65 lei pe care Lidl îl va vinde ca pe pâinea caldă, luni, 26 mai. Românii vor sta la coadă pentru el
observatornews.ro
El este Robert, tânărul mort după ce a fost lovit de trăsnet în timpul vijeliilor care au măturat România. Prietenul său, în stare gravă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul din România care te scapă de boli. Mulți oameni s-au vindecat
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025