Prima pagină » National » Românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie. Ce se întâmplă cu pensiile anticipate

Românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie. Ce se întâmplă cu pensiile anticipate

13 mart. 2024, 13:40, 1 ,
BZI.ro, în National

Iată românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie. Legea pensiilor dă o lovitură dură celor care au lucrat în medii poluate și care puteau ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Această posibilitate nu se mai aplică în noua lege a pensiilor. Iată ce se întâmplă cu pensiile anticipate.

Românii care vor fi nevoiți să muncească doi ani în plus pentru a ieși la pensie

Noua lege a pensiilor vine cu modificări care nu vor fi pe placul tuturor pensionarilor. Cei care au lucrat în zone poluate nu mai pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024. Adică, să se pensioneze pe vechea lege a pensiilor.

Potrivit noii legi a pensiilor, există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie.

Una dintre acestea categorii este reprezentată de românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, astfel: pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare; pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

A doua categorie de români care se pot pensiona anticipat este reprezentantă de bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani. Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.

Ce se întâmplă cu pensiile anticipate

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

,,Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate. De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Referitor la acele condiții impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii.”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Cert este că milioane de români vor fi obligați să muncească doi ani în plus pentru pensie, pentru a nu fi penalizați, potrivit noii legi a pensiilor. Legea pensiilor dă o lovitură dură celor care au lucrat în medii poluate și care avea posibilitatea de a ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Această posibilitate nu se mai aplică în noua lege a pensiilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *