Românii care trebuie să își declare toate veniturile la ANAF sunt contribuabilii care obțin bani din activități economice sau profesionale de orice natură. Aproape toate veniturile obținute de contribuabili, indiferent de sursă sau valoare, trebuie declarate la ANAF. Veniturile care nu se impozitează, precum diverse sporuri sau ajutoare, sunt prevăzute în Codul fiscal, dar este recomandat ca și acestea să fie declarate, pentru a evita posibilele sancțiuni. Iată legea care se aplică în toată țara.
Românii care trebuie să își declare toate veniturile la ANAF!
Declarația veniturilor la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) reprezintă o obligație pentru toți contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice. Conform legislației, toate veniturile obținute trebuie raportate autorităților fiscale pentru că informațiile sunt folosite pentru determinarea și calcularea obligațiilor de plată referitoare la impozite, taxe și contribuții sociale obligatorii. Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt următoarele:
- Venituri din activități independente;
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- Venituri din salarii și asimilate salariilor;
- Venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- Venituri din investiții;
- Venituri din pensii;
- Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- Venituri din premii și din jocuri de noroc;
- Venituri din transferul proprietăților imobiliare;
- Venituri din alte surse.
Important de știut este faptul că anumite venituri sunt neimpozabile:
- Ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială;
- Indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă;
- Recompense acordate conform legii din fonduri publice;
- Veniturile realizate din valorificarea deșeurilor prin centre de colectare;
- Sumele primite ca urmare a exproprierii pentru cauză de utilitate publică;
- Bursele primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare;
- Sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire ori donație.
Reguli stricte și controale pentru românii care încalcă legea
ANAF va demara verificări pentru a identifica persoanele care vând produse online, dar nu își declară veniturile. Sunt în vizor cei care încasează plăți cash de la curieri în momentul livrării coletelor. Românii trebuie să știe legislația în vigoare, și anume, dacă o persoană vinde produse în mod ocazional, fără a obține un venit constant, nu este necesară înregistrarea în Registrul Comerțului sau la ANAF. În schimb, dacă o persoană devine un comerciant constant (cumpără produse en-gros și le vinde cu profit), aceasta trebuie să se autorizeze ca întreprinzător și să își plătească impozitele și contribuțiile sociale obligatorii. Nici persoanele care vând produse de înfrumusețare prin intermediul unor cataloage de promovare nu scapă de atenția autorităților. Vânzătorii trebuie să fie atenți la obligațiile lor fiscale și să își declare veniturile, dar să achite și toate taxele și dările la stat. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe sau cu închiderea afacerii.
De asemenea, ANAF va trimite notificări proprietarilor care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe personale. Aceste notificări sunt transmise atât prin Spațiul Privat Virtual (SPV), cât și prin poștă, iar scopul lor este de a informa contribuabilii despre obligațiile fiscale pe care le au. Inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor efectua și controale în cazurile unde se impune.
Cert este că românii care obțin venituri din activități economice sau profesionale de orice natură trebuie să declare banii la stat pentru calcularea obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor și a contribuțiilor sociale obligatorii.
da veniturile provenite din sex pe bani?