Prima pagină » National » Românii care stau la casă trebuie să facă asta! Autorizația este obligatorie
Românii care stau la casă trebuie să facă asta! Autorizația este obligatorie

Românii care stau la casă trebuie să facă asta! Autorizația este obligatorie

08 aug. 2024, 09:40,
în National

Românii care stau la casă trebuie să facă asta! Este vorba despre cei care vor să își instaleze panouri solare prin intermediul programului Casa Verde. Puțini sunt cei care știu că pot primi bani de la stat pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică. Există și situații aparte, în care o autorizație este obligatorie.

Românii care stau la casă trebuie să facă asta!

În 2024, programul Casa Verde aduce oportunități substanțiale pentru românii care optează pentru energia verde. Cu un buget record de 2 miliarde de lei și o finanțare nerambursabilă de 30.000 lei, programul oferă ajutoare substanțiale atât pentru instalarea panourilor solare, cât și pentru bateriile de stocare a energiei. Alegerea unor baterii de stocare adecvate și colaborarea cu instalatori autorizați ANRE sunt obligatorii.

În cadrul programului Casa Verde 2024, finanțarea nerambursabilă se împartă astfel: 20.000 lei pentru panouri solare și 10.000 lei pentru baterii de stocare. Este important ca beneficiarii să contribuie cu cel puțin 3.000 lei din propriul buzunar pentru a acoperi costurile suplimentare. Programul oferă o singură oportunitate de finanțare.

Ce trebuie să știe cei care își montează panouri solare

Programul Casa Verde 2024 aduce nu doar beneficii financiare, ci și o responsabilitate majoră pentru beneficiari. Alegerea corectă a bateriilor și colaborarea cu instalatori autorizați sunt importante. Bateriile de stocare sunt esențiale pentru maximizarea eficienței sistemelor fotovoltaice. Acestea permit utilizarea energiei produse în exces pe timp de zi și reduc dependența de rețeaua națională. În acest mod, nu doar că se poate obține independență energetică, dar se poate și trimite surplusul de energie în rețea, generând posibil profit.

„Achiziția și instalarea acumulatorilor sunt obligatorii în programul de anul acesta. Beneficiarii trebuie să fie precauți și să folosească doar baterii omologate, conforme cu standardele de siguranță, montate doar de instalatori calificați și autorizați de ANRE.”, a precizat Albert Soare, fondatorul Kilowat.

,,Pentru anul 2024, deși inițial nu gândisem și un sistem de acumulatori, acum vom începe să calculăm să vedem ce înseamnă și finanțarea de acumulatori în noua sesiune de Casa Verde Fotovoltaice. Odată cu panourile fotovoltaice, cred că ar fi bine să finanțăm și acumulatori pentru aceste panouri.”, a precizat președinteleAdministrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu.

Depunerea cererilor pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 este programată să înceapă în perioada august-septembrie 2024. În ceea ce privește condițiile de participare, acestea urmează să rămână neschimbate. Ar putea exista o excepție. E vorba de posibila adăugare a finanțării pentru acumulatori. Conform acestuia, documentele necesare vor fi aceleași ca și în edițiile anterioare ale programului. Acestea sunt: un certificat fiscal care să ateste că solicitantul nu are datorii la bugetul local și la bugetul consolidat, un extras de carte funciară care să dovedească proprietatea asupra locuinței respective, un act de identitate valabil.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025