Prima pagină » National » Românii care stau cu chirie trebuie să știe asta! De ce mulți renunță la contract
Românii care stau cu chirie trebuie să știe asta! De ce mulți renunță la contract

Românii care stau cu chirie trebuie să știe asta! De ce mulți renunță la contract

29 aug. 2024, 11:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii care stau cu chirie trebuie să știe asta! Atunci când își aleg o locuință, chiriașii țin cont nu doar de bani, ci și de accesul la mijloacele de transport, dar și de facilitățile din zonă. Iată de ce mulți renunță la contractul de chirie.

Românii care stau cu chirie trebuie să știe asta!

Un studiu recent a arătat câți bani sunt dispuși să plătească chiriașii pentru o locuință. Mulți își doresc să dea lunar cel mult 30% din veniturile pe care le obțin pentru închirierea unei locuințe. Există însă și cazuri în care viitorii chiriași se gândesc să plătească sume care depășesc o jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită.

32% dintre cei care au luat parte la sondaj sunt de părere că este necesară semnarea unui contract cu un preț avantajos pe care l-ar putea obține din partea proprietarului, în timp ce alți 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere. Mulți renunță la contract și aleg să se mute în altă parte dacă prețul e mai avantajos.

Chiriașii nu se uită doar la bani când vine vorba de o locuință. Aceștia își doresc să aibă acces ușor la mijlocele de transport, să aibă loc de parcare asigurat, să aibă apartamentul cu anumite dotări și multe altele, în funcție de preferințe.

Cei mai norocoși chiriași reușesc să-și găsească locuința potrivită de la a doua vizionare, dar în 84% din cazuri aceștia au nevoie de până la 5 vizionări pentru a lua o decizie. Alți 11% merg și la 10 vizionări până când găsesc exact locuința dorită.

Cu cât se închiriază locuințele în 2024

Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat că la începutul acestui an cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta. Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea, Iași și în Craiova. În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad și în Timișoara, la garsoniere. În județul Iași, comparativ cu luna ianuarie 2023, prețurile medii solicitate în ianuarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+14%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%) și celor cu trei camere (+2%). La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Mai bine de jumătate dintre persoanele care intenţionează să închirieze o locuinţă optează pentru apartamente cu două camere, în timp ce doar 8% sunt interesaţi de case sau apartamente cu trei sau mai multe camere. Închirierea locuințelor este în continuă creștere față de vânzarea de locuințe. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință. Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare când când vine vorba de chirie sau proprietate este libertatea financiară.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cererea de închiriere a locuințelor este mai mare decât oferta, ceea ce duce la o creștere a prețurilor chiriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`