Românii care retrag bani de la bancomate nu știu asta! Este vorba despre o funcție ascunsă asigurată de tasta „Cancel”. Pe lângă rolul evident de a anula operațiunile curente, această tastă dispune de o funcționalitate suplimentară, pe care mulți nu o știu. Iată ce se întâmplă dacă apeși „Cancel” de două ori.
Românii care retrag bani de la bancomate nu știu asta!
Butoanele bancomatului au funcții pe care puțini români le știu. Este și cazul tastei „Cancel”. Persoanele care scot bani de la bancomat trebuie să știe că dacă apasă de două ori butonul „cancel”, orice tentativă de fraudă asupra cardului va fi blocată. Dacă se apasă de două ori butonul „cancel” după introducerea cardului, acest fapt va proteja codul PIN de eventuale sustrageri.
Prin urmare, butonul „cancel” nu are doar rolul de a anula o tranzacție, ci și de a proteja contul unei persoane. Efectele apăsării butonului „cancel” de două ori pot varia și depind de configurația specifică a bancomatului și de software-ul utilizat de instituția bancară care operează dispozitivul respectiv.
Pentru a evita riscurile, cetățenii sunt avertizați că cel mai bine ar fi să scoată bani din bancomatele situate în incintele băncilor pentru a reduce semnificativ șansele de a întâlni un skimmer care să fure informațiile de pe card.
Ce taxă au de achitat cei care retrag bani de la bancomate
Cetățenii care vor să-și retragă banii cash de pe card ar trebui să fie atenți la noile comisioane. Costurile retragerilor de la bancomate variază în funcție de bancă și de tipul cardului. O altă regulă este aceea că retragerile de bani de la bancomat au limite stabilite de fiecare bancă. Băncile din România permit retrageri între 3.000 de lei și 5.000 de lei pe zi. Dacă o persoană dorește să scoată mai mulți bani, se poate cere să se mărească limita de retragere, dar trebuie îndeplinite anumite condiții bancare. Un aspect neglijat de români este comisionul la bancomat atunci când se retrag bani cash. Comisioanele la bancomat pot aduce costuri neprevăzute. Cei care vor să-și retragă banii ar trebui să fie atenți la comisioane dacă folosesc bancomate de la alte bănci.
Cei care au cont bancar trebuie să mai știe că, în cazul în care are loc un incident major legat securitatea și siguranța banilor din contul unui client, banca este obligată să trimită imediat un SMS persoanei în cauză. Banca îi va informa pe clienții afectați cu privire la eventualele măsuri de protecție care se impun. O noutate pentru anul 2025 este că Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației folosite de bănci. Banca Națională a României va fi informată cu privire la orice incident de securitate care îi afectează pe clienții băncilor. Proiectul de lege ar urma să fie aplicabil de pe 17 ianuarie 2025. Regulamentul a fost avizat de Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și va merge în Parlament pentru adoptare.
Românii care retrag bani cash de la bancomate trebuie să țină cont de toate regulile de securitate pentru a nu fi vicitimele infractorilor. Pe lângă protejarea PIN-ului și atenția sporită la efectuarea plăților online sau la locurile de unde se scot banii, există și câteva trucuri care previn fraudele bancare. De exemplu, dacă o persoană apasă de două ori butonul „cancel” după introducerea cardului în bancomat, acest fapt va proteja codul PIN de eventuale sustrageri de bani.
cacat! daca apesi CANCEL iti da cardul afara. de 2 ori CANCEL ramai cu cardul blocat in ATM.