Prima pagină » National » Românii care beneficiază de reducere la impozite în 2024. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Românii care beneficiază de reducere la impozite în 2024. Ce condiție trebuie să îndeplinească

01 mart. 2024, 12:55,
BZI.ro, în National

O categorie de români beneficiază de o reducere la impozite în 2024. Consiliile locale ar fi cele care ar hotărî să acorde aceste reduceri procentuale ale impozitelor pe clătiri pentru persoanele fizice. Iată ce condiție trebuie să îndeplinească cetățenii.

Românii care beneficiază de reducere la impozite în 2024

Persoanele fizice care dețin în proprietate terenuri și clădiri pe teritoriul României ar putea primi reduceri fiscale dacă fac dovada că au donat sânge de trei ori pe parcursul unui an calendaristic.

„Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.”, se precizează în proiectul de lege.

„Fiecare autoritate deliberativă locală este liberă să decidă acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificația de 10% stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipație a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv și este distinctă de aceasta.”, s-a arătat în motivarea proiectului propus în Senat.

În ce condiții se poate acorda reducerea

Donatorii de sânge ar putea beneficia de reduceri în cazul impozitului pe terenuri. În proiect este prevăzut că ,,pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.”, se mai arată în lege. Această reducere se va putea cumula cu reducerea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.

O altă noutate în anul 2024 cu privire la impozit este aceea că o categorie de șoferi sunt scutiți de plata impozitelor. Cei care se încadrează în această categorie sunt proprietarii de vehicule istorice,  dar și cei care dețin autovehicule electrice sau care au handicap grav.

Pentru a obține scutirea de la plata impozitului auto, persoanele fizice trebuie să depună o cerere, însoțită de documente care atestă încadrarea lor în una dintre categoriile de scutire prevăzute de lege. Scutirea privind impozitul auto intră în vigoare începând cu anul următor.

Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie.

Persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren situată/situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge, în cursul unui an calendaristic, beneficiază de o reducere la plata impozitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *