Românii care primesc „Plicul de la Fisc” nu trebuie să facă asta! Este vorba despre o nouă escrocherie care face tot mai multe victime. ,,Plicul de la Fisc” implică trimiterea unor scrisori aparent oficiale, prin care se cer sume de bani în mod fraudulos. Iată cum riscă românii să își piardă toți banii.
Românii care primesc „Plicul de la Fisc” nu trebuie să facă asta!
„Plicul de la Fisc” a început să circule încă din prima lună a anului 2025, mai ales că oamenii își plătesc taxele și impozitele la început de an. „Plicul de la Fisc” reprezintă, de fapt, o nouă metodă de înșelătorie. Escrocii trimit notificări care par a veni de la autoritățile fiscale, iar plicurile și scrisorile sunt concepute să imite formatul oficial, având numele și adresa corectă a destinatarului, dar conțin informații false. Acestea solicită plata unor taxe sau impozite suplimentare, specificând un termen limită pentru efectuarea plății. În scrisori sunt incluse detalii bancare pentru efectuarea plății sau linkuri către site-uri false, iar persoanele care urmează instrucțiunile riscă să piardă banii din conturi.
Românii sunt avertizați să fie atenți dacă primesc acest plic acasă și să nu dea curs solicitărilor de acolo pentru că totul este o înșelătorie.
Noi escrocherii prin telefon
În ultima perioadă, escrocheriile cu apeluri false îi lasă pe români fără bani în conturi. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Depozitarul Central (DC) îi avertizează pe români că un grup de persoane, „care nu fac parte sub nicio formă din cadrul BVB şi DC”, contactează telefonic potenţialii investitori și încearcă să îi lase fără bani în conturi.
„Aceste persoane, care nu fac parte sub nicio formă din cadrul BVB şi DC, contactează telefonic investitori, potenţiali investitori sau deţinători de instrumente financiare şi le solicită informaţii personale sau instalarea unor aplicaţii pentru telefoanele mobile prin care să obţină acces la conturile bancare ale acestora.”
Bursa de Valori Bucureşti atrage atenţia cetăţenilor să nu dea curs acestor solicitări primite persoanelor dubioase. Pentru a evita riscul infectării relefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect.
Infractorii cibernetici și-au diversificat metodele de înșelătorie. Și pe Facebook românii devin victime ale escrocheriilor. În ultima vreme, utilizatorii Facebook sunt asaltați de mesaje false care pretind că le vor fi închise conturile. Mesajul, care imită stilul comunicărilor oficiale ale Facebook, susține că utilizatorul a încălcat „grav standardele comunității” și că, în absența unei reacții rapide, contul va fi dezactivat. Escrocii profită de frica oamenilor de a-și pierde accesul la rețelele sociale. Scenariul este menit să provoace panică și să determine persoanele să acceseze un link inclus în mesaj. Experții în securitate cibernetică îi avertizează pe români să nu aceseze link-uri suspecte pentru că pot pune la dispoziția escrocilor datele personale sau, mai grav, aceștia pot avea acces la banii cetățenilor.
O nouă metodă de fraudă este „Plicul de la Fisc.” Românii primesc acasă documentul așa-zis oficial prin care li se solicită plata unor taxe și impozite suplimentare.