Prima pagină » National » Românii care primesc bani de la stat chiar la începutul anului! Sumele se virează în conturi începând cu 3 ianuarie 2025
Românii care primesc bani de la stat chiar la începutul anului! Sumele se virează în conturi începând cu 3 ianuarie 2025

Românii care primesc bani de la stat chiar la începutul anului! Sumele se virează în conturi începând cu 3 ianuarie 2025

03 ian. 2025, 12:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii care primesc bani de la stat chiar la începutul anului sunt fermierii. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că primii bani pentru subvenții APIA vor intra în conturile fermierilor în prima zi lucrătoare din an. Sumele se virează începând cu 3 ianuarie 2025.

Românii care primesc bani de la stat chiar la începutul anului

Subvențiile APIA vor intra în conturile fermierilor din 3 ianuarie 2025. Transferul sumelor către conturile fermierilor va fi influențat de programul băncilor, care sunt închise în 1 și 2 ianuarie 2025. Unitățile bancare din mall-uri vor funcționa începând cu 2 ianuarie, iar din 3 ianuarie toate sucursalele vor avea program normal. Fermierii vor primi sprijinul financiar de la stat începând cu 3 ianuarie 2025.

Fermierii, crescătorii de animale, sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap animal, norma de condiționalitate socială. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115 care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură. Statele membre indică în planurile lor strategice PAC (Politica Agricolă Comună) că, cel târziu de la 1 ianuarie 2025, fermierii și alţi beneficiari care primesc plăţi directe în temeiul capitolului II sau plăţi anuale în temeiul articolelor 70, 71 și 72 sunt supuși unei sancţiuni administrative dacă nu îndeplinesc cerinţele legate de condiţiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă obligaţiile angajatorului care decurg din actele juridice menţionate în anexa IV:

  • Asigurarea faptului că încadrarea în muncă în sectorul agricol se face prin contract de muncă.
  • Dispoziţie generală de stabilire a obligaţiei angajatorului de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor.
  • Obligaţia generală a angajatorilor de a lua măsurile necesare pentru protecţia securităţii și sănătăţii, inclusiv prevenirea riscurilor și asigurarea informării și formării.
  • Desemnarea unuia sau mai multor lucrători pentru a se ocupa de activităţile de sănătate și securitate sau contractarea unui serviciu extern competent.
  • Angajatorul ia măsuri de prim ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor.
  • Obligaţiile angajatorilor în ceea ce privește evaluarea riscurilor, măsurile și echipamentele de protecţie, înregistrarea și raportarea accidentelor de muncă.
  • Informarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate și sănătate și măsurile de protecţie și prevenire.
  • Consultarea și participarea lucrătorilor la discuţiile privind toate chestiunile referitoare la securitatea și sănătatea în muncă.

Ajutor financiar pentru legumicultorii români

Legumicultorii români vor putea beneficia de un ajutor de stat printr-un nou program numit ,,Prima seră.” Programul este deocamdată în stadiul de proiect, dar după aprobare fermierii vor putea primi până la 200.000 euro pentru a dezvolta afacerea cu legume și verdețuri. Ajutorul de stat instituit se va acorda o singură dată per beneficiar pentru serele nou înființate pe o suprafață de minimum 1.200 mp.

Pentru a beneficia de banii de la stat, legumicultorii care vor să pună bazele unei afaceri și își fac ,,Prima seră” trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • să fie persoană juridică, persoana fizică înscrisă în registrul agricol și înregistrată fiscal, cooperativă agricolă, grup/organizație de producători;
  • să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume si fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de minimum 1.200 mp;
  • să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesarii ajutorului de stat, fară a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecatorești de constatare a falimentului.
  • să aducă documente justificative prin care să se faca dovada că sera este nou înființată.

Cert este că începând de pe 3 ianuarie 2025, fermierii români vor primii bani de la stat reprezentând subvențiile APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`