Prima pagină » Actualitate » Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu. În ce condiții se oferă banii în plus

Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu. În ce condiții se oferă banii în plus

29 feb. 2024, 09:30, 2 ,
în Actualitate

Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu sunt cei care lucrează în două țări din Uniunea Europeană. Angajații se pot bucura de două salarii în plus pe an, în comparație cu cele 12 salarii din România. Iată în ce condiții se oferă banii în plus.

Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun. Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu.

Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, o situaţie similară fiind nu doar în Austria, ci şi în Italia.

Suma depinde de contractul colectiv care se aplică pe ramura respectivă. De obicei, prima de vacanță sau de Crăciun se ridică la o lună de salariu. Când sunt făcute plățile speciale, virarea banilor depinde de contractul colectiv respectiv. Bonusurile de Crăciun sunt de obicei transferate în noiembrie sau decembrie, în timp ce plata de vacanță este de obicei datorată în iunie sau iulie.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an.

În România, aceste salarii speciale nu se acordă, sau în unele cazuri se poate acorda al 13-lea salariu în sectorul privat. Analiștii financiari sunt de părere că România va traversa o perioadă dificilă economic în anul 2024. Anul 2024 vine cu o inflație peste așteptări și va continua să marcheze sărăcirea populației, care își pierde din puterea de cumpărare, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în acest an.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Scumpirea carburanților și mai ales menținerea nejustificată a prețurilor la energie sunt principalele cauze ale intensificării crizei economice. În plus, investițiile pe care multe companii ar fi vrut să le facă vor fi amânate sau anulate.

Situație inedită în Italia privind acordarea banilor în plus

În Italia, al 14-lea salariu se numește „Quattordicesima” și reprezintă un salariu adițional acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, în funcție de anumite criterii și limite de venit. Există anumite contracte care nu prevăd „quattordicesima.”

În Italia, lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă: sectorul terțiar (de servicii), comerț, turism, sectorul alimentar, chimie, transport și logistică, sectorul de curățenie și servicii similare. În general, „quattordicesima” se calculează în funcție de salariul brut al angajatului.

Cert este că românii care lucrează în Austria și Italia primesc al 13-lea și al 14-lea salariu. Angajații au privilegiul de a primi o recompensă financiară înaintea vacanței de vară și a sărbătorilor de Crăciun.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *