Prima pagină » Actualitate » Românii care plătesc chirie trebuie să respecte asta! Ce se întâmplă cu contractele de închiriere
Românii care plătesc chirie trebuie să respecte asta! Ce se întâmplă cu contractele de închiriere

Românii care plătesc chirie trebuie să respecte asta! Ce se întâmplă cu contractele de închiriere

19 nov. 2024, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Românii care plătesc chirie trebuie să respecte asta! Un contract de închiriere este semnat între chiriași și un singur proprietar, dar în cazul coproprietății se schimbă total regulile. Dacă locuința dată spre închiriere este deținută de mai multe persoane, chiriașul trebuie să respecte câțiva pași simpli. Iată ce se întâmplă cu contractele de închiriere.

Românii care plătesc chirie trebuie să respecte asta!

Contractele de chirie sunt încheiate între chiriași și un singur proprietar, însă în cazul coproprietății, procesul devine mai complicat. În situația în care sunt mai mulți proprietari care vor să dea o locuință spre închiriere, procesul de încheiere a unui contract de locațiune devine mai complex, deoarece drepturile și responsabilitățile sunt împărțite între coproprietari.

Un proprietar individual are control exclusiv asupra bunului său și poate lua decizii de dispoziție sau administrare fără a cere acordul altora. În coproprietate, deciziile legate de bunul comun trebuie luate în colaborare cu toți proprietarii.

Dacă coproprietarii dețin cote-părți egale ale unui bun, acordul tuturor acestora este necesar pentru a încheia un contract de locațiune, indiferent de durata acestuia. În schimb, dacă există o diferență semnificativă între cotele-părți deținute de fiecare coproprietar, acordul poate fi dat doar de cei care dețin majoritatea cotelor, în cazul unui contract de până la 3 ani.

Pentru contractele de chirie care depășesc trei ani, chiar și cu o zi, se aplică reglementările specifice actelor de dispoziție, iar acordul coproprietarilor devine obligatoriu. Regulile sunt menite să protejeze drepturile fiecărui coproprietar asupra bunului comun și să asigure că deciziile sunt luate în mod corect.

De ce chiriașii pot fi refuzați de proprietarii de apartamente

Chiriașii trec printr-o adevărată provocare atunci când își caută o locuință. Mulți vor un apartament în zone bune, la preț avantajos și caută să aibă cât mai multe facilități. La rândul lor, și proprietarii vin cu propriile reguli pentru chiriași. Cert este că au crescut nu doar prețurile, ci și standardele.

Cel mai des refuz este primit de chiriașii care au animale de companie, în special câini mari și periculoși. Legea nu spune că proprietarii nu au dreptul să te refuze. Există însă două excepții, dacă persoana care caută o locuință este nevăzătoare și are un câine special sau dacă animalul de companie este terapeutic și se prezintă proprietarului o adeverință specială de la psiholog sau psihiatru.

Nu doar chiriașii care fumează sau au animale de companie pot fi refuzați de către proprietarii de apartamente. Cei care dau semne că au probleme cu alcoolul sau substanțele interzise pot fi refuzați cu vehemență și nu vor fi acceptați să fie chiriași. Proprietarii sunt din ce în ce mai preocupați să afle istoricul viitorilor chiriași. Chiar dacă au banii disponibili, cei mai mulți dintre cei care vor să stea cu chirie sunt refuzați din cauza stilului de viață pe care îl au. Cert este că au crescut nu doar prețurile, ci și standardele. Și condițiile din contractele de închiriere s-au schimbat. Cei care vor să stea în chirie trebuie să știe că regulile sunt mai complicate dacă locuința este deținută de mai mulți proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 noiembrie 2024
19 noiembrie 2024