Românii care nu plătesc asigurarea de sănătate la stat beneficiază, de la începutul lunii, de mai multe servicii medicale.
Astfel, persoanele fără asigurare de sănătate în sistemul de stat au acces la un pachet minimal de servicii medicale care include consultații, investigații, vaccinări, monitorizare a sarcinii, servicii stomatologice, internare și transport sanitar neasistat.
În caz de urgență, spitalul acordă servicii medicale gratuite, dar pacientul suportă cheltuielile dacă spitalizarea continuă după ce starea sa nu mai reprezintă o urgență.
Acest „pachet minimal” cuprinde servicii medicale de bază în domeniile asistenței medicale primare, asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitățile clinice, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale dentare, consultațiilor de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat.
Pachetul minimal de servicii medicale se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere a persoanei care solicită serviciile, în care aceasta stipulează faptul că nu are calitatea de asigurat și că nu realizează venituri sau că realizează venituri mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.
Serviciile medicale pe care le primesc românii care nu plătesc asigurare
Pachetul minimal de servicii medicale include următoarele tipuri de servicii:
– consultații și prescripții medicale pentru afecțiuni acute și cronice
– examinări paraclinice și investigații de laborator
– vaccinări și imunizări
– monitorizarea sarcinii și a lăuziei
– servicii stomatologice profilactice și curative
– internare și tratament în spital pentru afecțiuni care necesită spitalizare urgentă sau continuată
– transport sanitar neasistat pentru cazurile care necesită internare sau externare din spital.
Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie ori de medicii de specialitate.
În cazul urgențelor medico-chirurgicale, spitalul acordă serviciile medicale având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică.
Pentru spitalizarea continuă, la solicitarea pacientului se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă, dar acesta va fi nevoit să suporte cheltuielile aferente serviciilor medicale spitalicești, pe toată perioada în care acesta le primește, dar ele nu mai reprezintă o urgență, potrivit avocatnet.ro.
Daaaa în Romania dacă muncești ești taxat cu 43% ! dacă ești puturos ai toate drepturile. Vreau să nu plătim nici noi angajații să se desființeze sistemul de stat și să fie totul particular !!!.(lucrez de peste 32 de ani nu am avut concediu medical absolut niciodată la câteva analize am plătit pentru că programare peste cinci luni ! la ce este bun ??? )
Impozitul total pe salariu este 48%.
Decontarile CASS pt cei care nu cotizeaza reprezinta FURT din munca contributorilor.
Inca o data statul roman isi arata fata MIZERABILA.
Pt o consultatie decontata ,la cardio spre exemplu ,tb sa astepti 7 uni.
Moare si moartea
Mdea..Asta imi aduce cum mi a dat cu jet medicul de familie cand i am cerut scutire medicala.Cica trebuia sa vin inainte sa bolesc.Vai de mine si de mine..Cum bai pisicii masii ? Eram lat in pat cu frezoane si temperatura ,dar dupa ciocoflenderul alb cu mustati trebuia sa ma prezint la cabinet sa ma vada dumnealui.Nu mai exista dreptate si bun simt in tara asta maronie si urat mirositoare.M ai cami vine sa mi trag palme ca nu ma facut mama mai inchis la culoare..Transport gratuit,drepturi,bani moca de la stat,alimente moca de la uniune,ajutor social,scolarizare moca,curent gratuit de pe stalp,dormit pana la zece ziua,alergie la munca cinstita.Vai de mine ce prost sunt ca hamalesc pe doua servicii sa platesc taxele la stat.Mai am si puturoasa de nevasta intretinuta care pisa ochii cand o trimit sa caute de munca.Bine ca stie sa mi cheltuie banutii,de parca e prima doamna a tarii asteia de rahat .In ritmul asta nu mai prinde baiatul pensie.Prost am fost ca nu m am facut parlamentar,sau macar acolo un parlit de primar la comuna.