Prima pagină » Actualitate » Românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă vor fi amendați! Iată ce au de făcut cei care stau la bloc sau la casă
Românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă vor fi amendați! Iată ce au de făcut cei care stau la bloc sau la casă

Românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă vor fi amendați! Iată ce au de făcut cei care stau la bloc sau la casă

16 sept. 2024, 16:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă vor fi amendați! Este vorba despre un serviciu care costă aproximativ 500 de lei, iar cine nu respectă regula poate primi amendă de până la 30.000 de lei. Iată ce au de făcut cei care stau la bloc sau casă.

Românii care nu își pregătesc locuința pentru iarnă vor fi amendați!

Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.

Revizia și verificarea centralei termice sunt două acțiuni diferite, dar la fel de importante pentru buna funcționare a acesteia. Centrala termică este un echipament care necesită lucrări de verificare și mentenanță. Persoanele care nu respectă această regulă trebuie să știe că pot primi amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei, precum și închisoare de la 6 luni la 2 ani, dacă pun în pericol viața celor din casă și a vecinilor.

Legea din România îi obligă pe cei care au centrale termice să efectueze anumite revizii periodice. În calitate de consumator de gaz, persoana trebuie să asigure efectuarea următoarelor lucrări:

  • verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale (VIU) – la fiecare 2 ani;
  • verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) – la fiecare 2 ani;
  • revizia instalației de utilizare a gazelor naturale (RIU) – la fiecare 10 ani și după neutilizarea instalației mai mult de 6 luni sau după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația de utilizare.

Ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă

Facturile românilor se vor dubla în lunile următoare. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor. Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat că deși România a fost răbdătoare și a înțeles cumulul de factori care a dus la aceste scumpiri la energie, nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state, în condițiile în care activează pe o piața energetică europeană unică.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. (…) De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească.”, a precizat Ministrul Energiei.
Pentru cei care au încălzire la sistem centralizat pe bloc, întreținerea va fi dublă în această iarnă. La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună. La un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună. Prețuri mari la facturi îi așteaptă pe români și în anul 2025. Pe lângă facturi mai mari la energie, înainte de venirea iernii românii sunt obligați să facă o verificare a centralei termice. În caz contrar, pot primi o amendă uriașă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`