Prima pagină » Actualitate » Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024. Care sunt condițiile și ce valoare au tichetele

Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024. Care sunt condițiile și ce valoare au tichetele

26 feb. 2024, 11:00,
BZI.ro, în Actualitate

Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței. Iată care sunt condițiile și ce valoare au tichetele.

Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor.

Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

Ce trebuie să facă românii pentru a primi banii

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că voucherele pentru cei care stau la casă vor acoperi costurile pentru panouri și baterii destinate stocării energiei.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie.” a spus ministrul.

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat cine vor fi persoanele care vor avea prioritate la primirea acestor vouchere.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

Alegerea beneficiarilor de vouchere nu se va face în ordinea depunerii solicitărilor, ci după o regulă anume. Ministrul Fondurilor Europene a anunțat ordinea de acordare de vouchere.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică.”, a declarat Adrian Câciu.

În acest an, românii pot beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței. Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Doar anumiți români ar putea beneficia însă de bani gratis de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *