Prima pagină » National » Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să suporte aceste cheltuieli. Iată ce spune legea
Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să suporte aceste cheltuieli. Iată ce spune legea

Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să suporte aceste cheltuieli. Iată ce spune legea

20 aug. 2024, 16:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să suporte aceste cheltuieli. Este vorba despre costurile reparațiilor, care pot fi acoperite fie de toți locatarii dintr-un bloc, fie de proprietarul unui apartament individual. Iată ce spune legea.

Românii care locuiesc la bloc sunt obligați să suporte aceste cheltuieli

Cei care stau la bloc vor să afle cine este obligat să plătească cheltuielile de reparații atunci când se sparge o țeavă într-un bloc sau când apare o altă avarie. De exemplu, dacă se sparge o țeavă de apă rece sau caldă care deservește întregul bloc și repararea acesteia necesită acces în apartamentul tău, ești obligat să permiți intrarea specialiștilor pentru evaluarea și repararea daunei. În acest caz, costurile vor fi împărțite între toți proprietarii, în funcție de cota-parte deținută în proprietatea comună.

Totodată, în cazul în care lucrările de renovare efectuate în apartamentul tău cauzează daune locuințelor vecine, vei fi responsabil pentru acoperirea costurilor necesare pentru repararea acestora. Dacă un calorifer plin cu apă se sparge în apartamentul tău, vei fi responsabil pentru repararea daunelor și pentru orice cheltuieli suplimentare legate de pierderile de apă. Cert este că orice schimbare în proprietatea individuală trebuie comunicată asociației de proprietari pentru a fi înregistrată în jurnalul clădirii. Documentele necesare includ o copie a autorizațiilor, procesul-verbal de recepție și schițele corespunzătoare. Dacă o persoană locuiește la ultimul etaj și terasa imobilului prezintă fisuri, este important să anunțe asociația de proprietari și să solicite reparații efectuate de specialiști. Cheltuielile pentru aceste lucrări vor fi împărțite între toți proprietarii din clădire.

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 5.000 de lei.

Ce sume trebuie să achite locatarii pentru fondul de reparații

Fondul de reparații este un mecanism financiar destinat întreținerii și reparațiilor necesare într-un bloc de locuințe. Acest fond este obligatoriu și este constituit din contribuțiile locatarilor și proprietarilor de apartamente din acel bloc. Principala sa funcție este să asigure resursele necesare pentru întreținerea și repararea clădirii în ansamblu, inclusiv a părților comune precum acoperișul, fațada, scările, instalațiile comune.

Cei care locuiesc la bloc trebuie să plătească contribuții periodice către fondul de reparații conform regulamentului de administrare al clădirii. Fondul de reparații este esențial pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții în blocuri și pentru prevenirea degradării clădirilor în timp. Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari. Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024