Prima pagină » National » Românii care își țin economiile în casă trebuie să știe asta! Legea care îi vizează pe cei cu bani la saltea
Românii care își țin economiile în casă trebuie să știe asta! Legea care îi vizează pe cei cu bani la saltea

Românii care își țin economiile în casă trebuie să știe asta! Legea care îi vizează pe cei cu bani la saltea

10 dec. 2024, 10:20, 4 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Românii care își țin economiile în casă trebuie să știe asta! Deși păstrarea banilor acasă poate părea o soluție simplă și directă, experții financiari atrag atenția asupra riscurilor semnificative ale acestei practici. Iată legea care îi vizează pe cei cu bani la saltea.

Românii care își țin economiile în casă trebuie să știe asta!

Mulți români preferă să își țină economiile în casă, la saltea, decât să depună banii în bancă. Specialiștii financiari avertizează asupra pericolelor de a păstra banii în casă și recomandă alternative sigure pentru a preveni pierderile neprevăzute și eventualele fraude. Depozitarea economiilor acasă poate duce la pierderi irecuperabile în caz de furt, incendiu sau inundație.

Experții recomandă limitarea sumei pe care o păstrezi acasă la maximum 10.000 de euro. Această limitare este impusă de legea anti-spălare de bani. Dacă deții sume mai mari și nu poți demonstra sursa lor, poți risca investigații și anchete din partea autorităților și confiscarea banilor.

Mai mult, cei care țin banii la saltea pot deveni victimele hoților. Atunci când nu ești acasă, hoții pot identifica ușor locurile unde ți-ai ascuns economiile. Specialiștii economici recomandă să avem în casă o sumă limitată de bani lichizi pentru situații de urgență, dar nu economii semnificative.

Cum poți proteja economiile

Cea mai sigură opțiune pentru a proteja banii strânși este să fie depozitați într-un cont de economii sau un depozit bancar, care oferă dobânzi mai mari, dar și protecție împotriva pierderilor. Diversificarea economiilor prin investiții în fonduri de investiții sau obligațiuni este o altă opțiune inteligentă, oferind un echilibru între siguranță și randament. Numerarul continuă să domine economia României ca principal mijloc de plată, însă se observă o creștere a utilizării plăților electronice precum și a numărului de terminale POS. Plățile electronice reprezintă acum aproximativ 35% din totalul tranzacțiilor, dar aproape 40% din populația țării este în continuare complet nebancarizată, adică nu au card sau cont la bancă. În România, se menține plata cu numerarul, însă este încurajată și plata online, cu cardul. Cei care nu au card sau cont la bancă trebuie să știe că un nou proiect de lege prevede ca salariile să fie virate pe card începând de anul viitor.

În schimb, cetățenii care au bani pe card trebuie să știe că majoritatea băncilor din România permit retrageri de bani de la bancomat între 3.000 de lei și 5.000 de lei pe zi. Clienții bancari pot retrage de la bancomate orice sumă, însă trebuie să fie conștienți că, odată ce depășesc anumite praguri, Agenția Națională de Administrare Fiscală poate să inițieze investigații detaliate pentru a preveni frauda fiscală. Băncile pot stabili limite pentru cardurile de credit, dar aceste măsuri sunt legate de securitate și pot fi modificate la cerere.

De regulă, băncile permit retrageri pe zi între 3.000 și 5.000 de lei, dar pragul poate fi modificat la cerere. Fiscul nu impune o limită fixă pentru retragerile de la bancomat, dar orice sumă de 1.000 de euro sau mai mult va atrage atenția autorităților. Atunci când clienții retrag sau depun această sumă, băncile au obligația de a solicita actul de identitate și de a furniza detalii despre tranzacție.

Românii sunt sfătuiți să nu țină sume foarte mari de bani în casă pentru a nu deveni victimele hoților. Experții financiari recomandă să avem la saltea o sumă limitată de bani cash, nu economii semnificative. Aceste economii ar trebui depuse într-un depozit bancar.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mituri rutiere. Luminile de întâlnire și anularea permisului de conducere. Care e adevărul
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Ce vrăjeală

  • Da, da, să se folosească banca de banii tăi, dar ție să nu-ti dea dobândă!! Deștepți mai sunteți!! Când iau salariul, îl retrag tot de pe card, dacă vrei să scoți mai mult, vor comision. Lasă că de acum s-a cam încheiat cu jumulirea clienților, o să stați cu ochii beliți, mult și bine.

  • Proiectul de lege cu salariul obligatoriu pe card va cadea la prima analiza. Curtea Constitutionala s-a pronunta deja in acesta speta, anuland o HG data de Nastase.

  • Ce grija au jidanii ca sa le ducem banii in banca sa faca ce vort cu ei…!

    Daca esti IDIOT crezi aceste minciuni.

    Va amintiti de Grecia ?
    Cand au blocat bancomatele si oamenii nu puteau sa scoata bani ?

    Daca aveti bani in banci scoateti-i si puneti-i la ,,saltea”, pentru ca in SUA multe banci au furat la propriu cetatenii si le-au anulat conturile.

    Vor sa dea o mare tzeapa intregii lumi pentru ca SUA este in prag de FALIMENT si cuata sa fure de oriunde pot.

    Si aceasta criza politica din Romanica a fost facuta tot de Soros ca sa castige prin devalorizarea puternica a Leului.

    Treziti-va si nu mai puneti botul la minciunile lui Soros !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`