Prima pagină » National » Românii care călătoresc vor avea nevoie de aceste documente. Legea se aplică de la 31 martie

Românii care călătoresc vor avea nevoie de aceste documente. Legea se aplică de la 31 martie

28 mart. 2024, 15:00,
în National

Românii care călătoresc vor avea nevoie de aceste documente. Călătoriile aeriene în spațiul Schengen se vor face după reguli noi. Legea se aplică de la 31 martie.

Românii care călătoresc vor avea nevoie de aceste documente

La finalul lunii martie, românii vor beneficia de eliminarea controalelor poliției de frontieră în aeroporturi. Începând cu data de 31 martie, călătorii către țările din spațiul Schengen vor avea acces direct către porțile de îmbarcare. Cu toate acestea, schimbarea nu implică o dispariție totală a poliției de frontieră din terminal. Principalii vizați de aceste modificări sunt minorii. Ei nu vor mai avea nevoie de avize suplimentare pentru a putea călători în țările membre ale spațiului Schengen.

„În ceea ce înseamnă călătoria minorilor în spațiul Schengen, la fel ca în cazul adulților, aceștia nu se vor mai opri la controalele polițiștilor de frontieră. Vor trece prin controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct către porțile de îmbarcare.

Aici este un lucru care trebuie clarificat foarte bine. Nu va fi nevoie de niciun aviz suplimentar pe care părinții sau minorii să îi aibă pentru a călători în spațiul Schengen. Însă aceștia vor putea călători cu aceleași documente cu care o fac și în prezent.

Este în continuare nevoie de documentul de călătorie pentru minori și, bineînțeles, pentru fiecare situație în parte, în cazul în care minorul călătorește doar cu unul dintre părinți, va fi nevoie de procura notarială din partea celuilalt părinte, dacă va călători cu o altă persoană va fi nevoie de procură notarială din partea ambilor părinți, iar exemplele pot continua în funcție de fiecare situație punctuală.”, a explicat Alexandra Glăvan, reprezentanta oficială a Poliției de Frontieră.

Ce reguli intră în vigoare de pe 31 martie

Pe 31 martie România intră în spațiul Schengen la nivel aerian și naval. Călătorii se vor prezenta în continuare la controlul de frontieră, fie pe la porțile de îmbarcare automate, dacă au documente de călătorie electronice, fie pe la controlul de frontieră manual, unde îi vor aștepta în continuare polițiștii de frontieră.

Chiar dacă nu va mai fi nevoie de un control pe la ghişeele de control, călătorii tot trebuie să dețină documentele necesare. Acțiunile poliției se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile.

Polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii și pot verifica documentele cu ajutorul unor tablete, oriunde în incinta aeroportului. Cei care nu au actele necesare nu vor fi lăsați să iasă din țară.

În privința prețurilor biletelor de avion, din acest an vom plăti mai mult pentru o călătorie. Tarifele aeriene au crescut în Europa în 2023, ceea ce îi face pe mulți să se întrebe ce se va întâmpla în 2024. Atât rutele lungi, cât și cele scurte sunt afectate. Cei care călătoresc cu avionul se vor confrunta în această vară cu preţuri mai ridicate ale biletelor.

Stabilirea prețurilor și disponibilitatea tarifelor sunt determinate astăzi de un sistem de clase de rezervare. Este important de menționat că acestea diferă de clasa de călătorie adică, economie sau business class și sunt o serie de litere care definesc nivelul tarifului plătit pe bilet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *