Prima pagină » Actualitate » Românii care călătoresc cu avionul primesc banii înapoi! Mulți nu știu că au acest drept
Românii care călătoresc cu avionul primesc banii înapoi! Mulți nu știu că au acest drept

Românii care călătoresc cu avionul primesc banii înapoi! Mulți nu știu că au acest drept

17 apr. 2025, 09:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Românii care călătoresc cu avionul primesc banii înapoi! Persoanele care au călătorit în interes de afaceri sau pentru a merge în vacanță și au avut un zbor întârziat, anulat sau li s-a refuzat îmbarcarea, pot primi o compensație consistentă. Mulți nu știu că au acest drept și că pot primi banii înapoi pe biletele de avion.

Românii care călătoresc cu avionul primesc banii înapoi!

Legislația europeană garantează pasagerilor de avion o serie de beneficii în situația în care au avut zborul anulat, întârziat sau din motive neîntemeiate li s-a refuzat îmbarcarea în avion. Concret, Regulamentul (CE) nr. 261/2004 stabilește ce compensații și ce forme de asistență trebuie oferite de companiile aeriene. Acest regulament se aplică tuturor pasagerilor care zboară din sau spre Uniunea Europeană cu o companie aeriană înregistrată în UE, iar pasagerul să nu fi primit deja compensații sau asistență în statul terț de plecare. Singura condiție este să fi avut o rezervare confirmată și să fi fost prezent la timp pentru îmbarcare.

Puțini știu că românii care călătoresc cu avionul au dreptul de a primi banii pe bilet înapoi, dacă li s-au încălcat mai multe drepturi. Anularea unui zbor fără o notificare corespunzătoare poate atrage obligații serioase pentru operatorul aerian. Potrivit articolului 5 din Regulamentul UE, pasagerii pot opta pentru rambursarea integrală a biletului. O altă soluție ar fi o redirecționare rapidă spre destinația inițială sau o reprogramare într-o zi convenabilă. Compensația pentru bilet poate varia între 250 și 600 de euro, în funcție de distanța zborului.

Ce compensație se acordă pentru întârzierea sau anularea unui zbor

Compensațiile pe care le poate primi un pasager de avion diferă de numărul de ore întârziere. Concret, cu cât așteaptă mai mult avionul, cu atât călătorul va avea mai multe drepturi. Dacă o persoană așteaptă peste două ore pentru un zbor scurt, compania aeriană trebuie să ofere mese, băuturi și comunicații gratuite. Dacă întârzierea trece de cinci ore, pasagerul are dreptul la rambursarea totală a biletului. În cazul întârzierilor mai mari de trei ore la destinația finală, legea prevede o compensație financiară clară.

Valoarea compensației este stabilită clar în regulamentul european. Pentru zboruri mai scurte de 1.500 km, se poate acorda o compensație de 250 de euro. Dacă zborul se încadrează între 1.500 și 3.500 km, despăgubirea crește la 400 de euro. Pentru distanțe mai mari de 3.500 km, suma poate ajunge până la 600 de euro.

Există câteva cazuri în care companiile aeriene nu sunt obligate să acorde compensații și sunt denumite „circumstanțe extraordinare”, adică includ evenimente care nu puteau fi controlate, precum: vreme extremă, greve externe, restricții de securitate sau decizii guvernamentale neprevăzute.

Cert este că, românii care doresc să călătorească cu avionul și se confruntă cu situații precum întârzierea sau anularea zborului au dreptul la compensații financiare dacă drepturile lor au fost încălcate. Companiile aeriene sunt obligate în câteva situații clare să dea banii înapoi persoanei pentru biletul de avion sau să accepte reprogramarea zborului. Dacă persoana primește un refuz de compensare fără explicații solide, poate apela la autoritățile competente pentru a verifica legalitatea răspunsului și dacă drepturile pasagerului au fost respectate.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Cine este Claudiu Gherguț, marele câștigător al Chefi la cuțite.A fost obligat să...
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare majoră pentru șoferi. Noua limită de viteză pe autostradă
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Mai multe cutremure au zguduit România, în urmă cu scurt timp! Au avut loc unul după altul
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`