Prima pagină » National » Românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară. Ce condiții trebuie să îndeplinească

15 mart. 2024, 14:20,
BZI.ro, în National

O categorie de români beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară. Există persoane care nu sunt nevoite să achite această contribuție și, cu toate acestea, sunt asigurați și beneficiază de aceleași drepturi ca cei care o plătesc. Ce condiții trebuie să îndeplinească.

Românii care beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară

Suma pe care o plătesc românii lunar la sănătate este considerabilă. Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale.

De asemenea, mai beneficiază de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția lunară soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate și lăuzele; persoanele cu handicap; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate; beneficiarii legilor speciale; pensionarii; persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002, ca urmare a unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale; persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani; persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Ce drepturi au asigurații

În cadrul sistemului de asigurări sociale, asigurații au următoarele drepturi: să aleagă furnizorii de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se înscriu; să fie înscriși pe lista unui medic de familie ales în mod liber; să își schimbe medicul de familie ales, dar nu mai des de o dată la 6 luni.

Totodată, asigurații au dreptul să beneficieze de servicii de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, servicii medicale în ambulatorii și în spitale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, servicii medicale de urgență, unele servicii de asistență stomatologică, tratament fizioterapeutic și de recuperare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive; să li se garanteze confidențialitatea privind datele, în special în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul; să aibă dreptul la informații în cazul tratamentelor medicale; să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile legii.

Cei care împlinesc 18 ani vor primi și cardul de sănătate. Cardul de sănătate este important pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardurile sunt necesare pentru orice consultație gratuită sau pentru obținerea unei rețete compensate. În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului.

Prestatorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza cardurile naționale de sănătate cu încredere, chiar și după ce termenul de valabilitate înscris pe document a expirat deoarece sistemul informatic continuă să le recunoască fără probleme. Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013 și inițial aveau o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, însă ulterior au fost făcute modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *