Românii care au grădină sau livadă nu mai au voie să facă asta! Este vorba despre cei care folosesc produse pentru a proteja plantele și fructele. Cetățenii care vor folosi substanțe toxice de stropit fără a deține un certificat vor fi amendați, fiind vizați în special agricultorii și legumicultorii. Gestul va fi sancționat dur.
Românii care au grădină sau livadă nu mai au voie să facă asta!
Românii care fac un lucru aparent banal în grădină sau livadă riscă amenzi uriașe. Este vorba despre folosirea produselor de protecția plantelor în absența unui certificat de competențe. Proiectul propus de Ministerul Agriculturii vine acum cu o serie de modificări și impune obligativitatea studiilor de specialitate, dar și a certificatului de competență. Asta, în cazul produselor cu toxicitate acută care fac parte din categoria 1, 2 și 3 ce conțin pictograma GHS06, dar și în rândul produselor clasificate ca fiind foarte toxice (T+) și toxice (T).
,,Activitatea de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor se face doar în baza certificatelor de înregistrare eliberate de Autoritatea Națională Fitosanitară, prin structurile teritoriale.”, se precizează în noua lege.
Ce amendă riscă agricultorii care nu respectă noua lege
Autoritățile avertizează că românii care vor folosi substanțele fără să aibă un certificat valid, riscă amenzi cuprinse între 30.000 și 35.000 de lei. Amendă vor primi și cei care comercializează aceste produse fără a avea un certificat. Totodată, fermierii care nu au avizul sau nu și-au înregistrat punctele de lucru unde vor vinde produse vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei.
Certificatul de înregistrare este un document emis de Autoritatea Națională Fitosanitară ce permite desfășurarea activităților de fabricare, reambalare, comercializare, import, export, utilizare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor. El este valabil pe toată perioada desfășurării activității, cu viză anuală.
Recent, s-a dat o lege care îi vizează și pe țăranii cxare vor să își vândă produsele tradiționale de casă. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va da un ordin care le permite țăranilor să își vândă produsele tradiționale făcute acasă, fără a mai fi nevoie să aibă o firmă. Aceasta este o veste mult așteptată de gospodarii din mediul rural care doresc să își valorifice produsele, cum ar fi conservele de casă, gemurile, dulceața, fructele sau murăturile. Românii care stau la casă și cultivă legume în propria grădină sau au plantat o mică livadă vor avea de respectat noi reguli. Țăranii vor avea mai multe obligații dacă vor dori să comercializeze legume și fructe din propria grădină. Dacă producția proprie de fructe sau legume nu depășește 800 de kilograme, nu vor fi obligați să aibă o firmă. În schimb, cei care au o producție de fructe și legume proprii care depășește 800 de kilograme pe an, trebuie să se înregistreze la DSVSA.
Românii știu că legumele și fructele puse în vânzare vor fi supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Cetățenii trebuie să știe că prețurile produselor tradiționale românești au crescut considerabil în ultimele luni, iar cei care doresc să guste din preparatele autohtone sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Românii se vor confrunta cu scumpiri și la produsele din magazine.
Un nou proiect legislativ îi vizează pe agricultori și legumicultori. Aceștia trebuie să obțină un certificat în cazul folosirii produselor toxice pentru a proteja plantele și fructele. Și cei care comercializează astfel de produse sau substanțe pentru stropit trebuie să dețin un aviz.