Prima pagină » Actualitate » Românii care au datorii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu taxele, impozitele și penalitățile cetățenilor
Românii care au datorii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu taxele, impozitele și penalitățile cetățenilor

Românii care au datorii trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu taxele, impozitele și penalitățile cetățenilor

14 nov. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Românii care au datorii trebuie să știe asta! Ministerul Finanțelor ar putea să prelungească termenul limită până la care românii își pot plăti datoriile. Până acum a fost luată în calcul prelungirea termenului până pe 1 decembrie, doar că nu s-a luat o decizie finală. Iată ce se întâmplă cu taxele, impozitele și penalitățile cetățenilor.

Românii care au datorii trebuie să știe asta!

Vești bune pentru cei care au de dat bani la stat. Ministerul Finanțelor ar putea să prelungească termenul limită până la care românii își pot plăti datoriile. Cetățenii ar putea beneficia de reduceri, de ștergerea penalităților și a dobânzilor.

Solicitarea de prelungire a termenului vine din partea sindicaliștilor care sunt de părere că termenul de 25 noiembrie este unul nerealist din cauza volumului mare de dosare și de limitările tehnice ale sistemului. Până acum a fost luată în calcul prelungirea termenului până pe 1 decembrie, doar că nu s-a luat o decizie finală.

Aproximativ 100.000 de români au făcut solicitări pentru a benficia de amnistia fiscală. Statul român are un milion de datornici, iar în acest număr intră persoane fizice și firme. Dacă persoanele fizice își plătesc datoriile la timp și au o datorie mai mică de 5.000 de lei, ele primesc o reducere de 50% și scapă de penalități și dobânzi. În ceea ce privește firmele, se șterg doar penalitățile și dobânzile adunate până pe 31 august dacă-și plătesc datoriile până la data de 25 noiembrie, termen care ar putea să fie prelungit.

Schimbări importante la taxe și impozite în 2025

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul anului 2024. Prin urmare, creșterea impozitului pe locuință va fi amânat pentru 1 ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2025, termen stabilit inițial. Noua măsură de impozitare implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.

,,Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026.”, a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din marile orașe. Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un timp atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. S-a renunțat la termenul de 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților.

Ministerul Finanțelor ar putea să prelungească termenul limită până la care românii să își poată plăti datoriile la stat. A fost luată în calcul prelungirea termenului până pe 1 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024