Prima pagină » Actualitate » Românii au voie să se plimbe în pădurile din țară, dar în anumite condiții! Iată modificările din Codul Silvic
Românii au voie să se plimbe în pădurile din țară, dar în anumite condiții! Iată modificările din Codul Silvic

Românii au voie să se plimbe în pădurile din țară, dar în anumite condiții! Iată modificările din Codul Silvic

16 ian. 2025, 07:30, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Românii au voie să se plimbe în pădurile din țară, dar în anumite condiții! Noul Cod Silvic pe 2025 stabilește că accesul în păduri se face pe proprie răspundere, fără a aduce prejudicii pădurii. Totuși, există situații în care administratorii sau proprietarii de păduri pot restricționa temporar accesul. Iată modificările cele mai importante din Codul Silvic.

Românii au voie să se plimbe în pădurile din țară, dar în anumite condiții!

România beneficiază de un nou Cod Silvic în 2025, care reglementează accesul în pădurile din țară, oferind posibilitatea cetățenilor de a le vizita în scop recreativ. Potrivit acestui act normativ, accesul pe jos sau cu bicicleta este permis oricărei persoane în pădurile din fondul forestier național, atâta timp cât nu sunt cauzate daune mediului.

,,Accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber și se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii.“, se precizează în lege.

Actul mai prevede și posibilitatea amenajării de poteci și trasee pentru diverse activități recreative, cum ar fi plimbările, alergarea și ciclismul. Aceste trasee pot fi amenajate doar cu acordul administratorilor pentru pădurile publice sau ale statului, sau cu acordul proprietarilor în cazul altor forme de proprietate. Potecile pot fi realizate din materiale naturale precum pământ, lemn și pietriș, iar amenajarea acestora nu presupune scoaterea terenului din fondul forestier și nu necesită autorizație de construire.

Românii care vor să se plimbe în pădurile din țară trebuie să știe că există situații în care administratorii sau proprietarii de păduri pot restricționa temporar accesul. Aceste restricții sunt anunțate prin afișe vizibile și pot fi aplicate în următoarele cazuri:

  • în zonele cu risc ridicat de incendii;
  • în zonele în care se desfășoară lucrări de exploatare forestieră;
  • în timpul activităților de vânătoare;
  • în zonele de protecție strictă, unde accesul este interzis din motive de protecție a mediului.

Schimbări majore în Codul Silvic

Noul Cod Silvic pe 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial, adoptând cea mai așteptată lege din România. Printre noile prevederi din Codul Silvic se numără accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară, confiscarea mijlocului de transport pentru cei care transportă 20% sau cel puțin 5 mc de lemn fără acte, interzicerea activităților economice în domeniul silvic pentru personalul din autorități și din administrațiile silvice până la rudele de gradul II, interzicerea tăierilor la ras în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării, inclusiv în Parcurile Naturale și împădurirea de către stat a terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietar.

De asemenea, prin noul Cod Silvic este asigurat cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure și introduce un concept nou, insulele de îmbătrânire, adică suprafețe de pădure cu rol în menținerea biodiversității și care vor fi protejate de tăieri. Mai mult, drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale. Pădurile României vor fi păzite în viitor prin instrumente avansate, cum ar fi imagini satelit sau puncte de monitorizare video cu Inteligenţă Artificială.

Cert este că românii vor avea acces în pădurile din țară pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta, dar cu respectarea anumitor condiții pentru a nu afecta mediul înconjurător.

Comentarii
  • Codru-i frate cu romanul. Daca pamantul, cu tot ce este pe el, este al lui Dumnezeu, iar El ne-a poruncit sa stapanim pamantul, de unde ca-catii astia dau legi peste legi, contra firii? Mai ales ca fiecarui roman ii revine peste 1 hectar de pamant, la o distributie uniforma, per persoana!!! CINE este stapanul RO? Este acelasi care a cumparat UKR, decontand cu razboi? Trezirea, fratilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`