Începând cu 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv românii, au nevoie de un nou document pentru a intra în Marea Britanie. Acesta va trebui obținut înainte de efectuarea călătoriei în Regatul Unit indiferent scopul vizitei. De asemenea, respectiva autorizație este necesară chiar și pentru tranzitarea teritoriului britanic, inclusiv aeroportuar.
Noi reguli pentru cetățenii europeni, inclusiv români, care vor să meargă în Marea Britanie, începând cu 2 aprilie 2025. Aceștia vor avea nevoie de o autorizație suplimentară pentru a li se permite intrarea în Regatul Unit, inclusiv tranzitarea acestui teritoriu.
Românii au nevoie de un nou document pentru a intra în Marea Britanie
Cetățenii europeni trebuie să obțină un nou tip de document pentru a li se permite intrarea în Marea Britanie. Noul document se numește Autorizație Electronică de Călătorie (Electronic Travel Authorisation – ETA) și va fi necesar pentru intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe din România.
Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării călătoriei în Marea Britanie, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar).
ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Conform autorităților britanice, aplicația pentru obținerea ETA costă zece lire sterline. Autoritățile britanice au subliniat că toate persoanele care călătoresc în Marea Britanie trebuie să obțină o ETA, inclusiv bebelușii și copiii. Pot fi depuse cereri și pentru alte persoane, au menționat autoritățile britanice.
Autorizația electronică va avea valabilitate timp de doi ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în Marea Britanie pe toată această perioadă.
Ce excepții sunt de la noua regulă
Totodată, există și excepții. Unele categorii de cetățeni români nu vor avea nevoie de ETA pentru a intra în Marea Britanie. Este vorba despre deținătorii statutului de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; diplomații străini acreditați în Marea Britanie; cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru Marea Britanie.
De menționat că ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în Marea Britanie. În funcție de activitatea pe care intenționează să o desfășoare în Regatul Unit, este posibil ca cetățenii români să aibă nevoie de un tip de viză.
Cetățenii români pot intra pe teritoriul UK în scop turistic/vizită, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a fi necesară deținerea unei vize, dar vor avea nevoie de ETA începând cu 2 aprilie 2025.