Prima pagină » Actualitate » Românii ar putea primi o nouă zi liberă de la serviciu! Iată data pe care o iau în calcul parlamentarii
Românii ar putea primi o nouă zi liberă de la serviciu! Iată data pe care o iau în calcul parlamentarii

Românii ar putea primi o nouă zi liberă de la serviciu! Iată data pe care o iau în calcul parlamentarii

04 sept. 2022, 15:00,
în Actualitate

Anul 2023 ar putea veni cu o schimbare prin care milioane de români să profite de încă o zi liberă oferită de stat.

Dacă Parlamentul va adopta propunerea privind introducerea datei de 6 ianuarie pe lista zilelor de sărbătoare legală, atunci, anul 2023 va avea 16, nu 15 zile libere atât cât prevede acum legea.

16 zile libere ar putea oferi statul românilor angajați

Așadar, numărul zilelor legale ar urma să crească din 2023, asta în cazul în care Camera Deputaţilor va adopta propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003- Codul Muncii.

Pentru că adăugarea unei noi date să fie acceptată, propunerea trebuie să fie, după adoptarea Camerei Deputaților, promulgată de șeful statului, iar mai apoi publicată în Monitorul Oficial.

Propunerea de a avea o nouă zi liberă are la bază mai multe motive. Concret, ziua de 6 ianuarie se dorește ca de la anul să fie liberă pentru că este o sărbătoare cu o însemnătate mare. Românii marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă prin Botezul Domnului Iisus Hristos.

„Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale.

Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos. ”, scrie în expunerea de motive a propunerii.

Mai mult decât atât, propunerea vine și după o analiză făcută la nivel european. Conform acesteia, România se află la coada clasamentului țărilor care oferă zile libere de la stat pentru cei aflați în câmpul muncii.

Cei care muncesc mai puțin decât noi, marcând mai multe sărbători, sunt spaniolii, italienii, austriecii și lista poate continua.

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”,  mai scrie în expunerea de motive.

De precizat este că în acest an, legea prevede ca românii să beneficieze de următoarele zile libere oferite de la stat:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *